Yritysyhteistyötä aamukahvien äärellä

Raide-Jokerissa seurataan tiiviisti sisarhankkeemme Tampereen ratikan kokemuksia ja tekemisiä. Yksi Tampereellakin esiin noussut keskeinen asia on rakentamisen vaikutukset radan varren yrityksiin. Raide-Jokerissa selvitimme, että noin 300 metrin säteellä pikaraitiotien 25 kilometrin linjauksesta sijaitsee yli 3500 yritystä. Yritykset ovatkin yksi keskeisistä sidosryhmistämme. Rakentamisvaiheessa yritykset kokevat työmaiden aiheuttamat muutokset ympäristössä konkreettisesti ja lähietäisyydeltä. Toisaalta yritykset ovat myös yksi niistä ryhmistä, jotka hyötyvät Raide-Jokerin valmistuttua uudesta pikaraitiotiestä ja sen kuljettamista uusista ja vanhoista asiakkaista.

Haluamme tavoittaa linjauksen varren toimijoita jo nyt, ennen kuin hanketta toteutetaan ja siitäkin huolimatta, että moni asia on vielä avoinna. Luodaksemme yhteyksiä yrityksiin lähestyimme näitä 300 metrin säteellä Raide-Jokerin linjauksesta sijaitsevia yrityksiä elokuussa kirjeitse kutsulla Raide-Jokerin yrityskahveille. Osoitetiedot saatiin HSY:n ylläpitämästä SeutuCD-aineistosta vuodelta 2015. Tiedostimme, että osa tiedoista saattaa olla vanhentuneita, mutta toivoimme postikutsun olevan tehokkain tapa tavoittaa yrityksiä linjaukseen nähden kohdennetusti ja kattavasti. Järjestimme yrityksille yhteensä neljä aamukahvitilaisuutta, joihin toivoimme runsasta osanottoa, mutta kaiken kaikkiaan ilmoittautumisia tuli huomattavan vähän. Ennen tilaisuuksia jalkauduimme vielä muutaman ihmisen voimin tapaamaan yritysten edustajia muutamalla osuudella. Yrityskahvit pidettiin 2.–10.10., ja osallistuneilta saimme hyvän vastaanoton.

Tilaisuuksissa kerroimme yleistä tietoa Raide-Jokeri-hankkeesta, minkä jälkeen suunnittelun ja rakentamisen asiantuntijat esittelivät suunnittelutilannetta ja katusuunnitelmaluonnoksia sekä tässä vaiheessa tiedossa olevia rakentamisen linjauksia. Keskustelimme muun muassa työnaikaisista liikennejärjestelyistä, jakeluliikenteen mahdollistamisesta ja talvikunnossapidon järjestämisestä. Lisäksi hankkeen yleiset asiat, kuten aikataulu ja reittilinjaus, puhututtivat. Koska olimme ennakoiden liikkeellä, monet edellä mainitut asiat ovat edelleen avoimia. Tämän osallistujat kuitenkin ymmärsivät hyvin ja palautteen perusteella tilaisuudet koettiin hyödyllisiksi tietopaketeiksi hankkeesta. Keskustelu oli vilkasta ja antoisaa uskoaksemme kaikille osapuolille.

On vielä auki, millaista yrityksille kohdennettua viestintää jatkossa teemme. Raide-Jokerin noin kuukausittain ilmestyvä uutiskirje on kaikille hankkeen ajankohtaisista asioista kiinnostuneille hyvä uutiskanava. Lisäksi ajatuksenamme on lisätä yhteistyötä yrittäjäyhdistysten sekä kaupunkien yritysyhteyshenkilöiden kanssa. Rakentamisvaihetta ajatellen on mietittävä, mitkä ovat toimivimmat tavat tiedottaa yrityksiä mm. muuttuvista liikennejärjestelyistä tai muista heidän toimintaansa mahdollisesti vaikuttavista muutoksista. Ideoita väliaikaisten haittojen lieventämiseksi otamme mielellämme vastaan myös yrittäjiltä itseltään. Yksi mahdollisuus ovat työmaa-aitoihin kiinnitettävät opasteet, jotka opastavat kulkijat yrityksiin läpi muuttuneiden liikennejärjestelyjen.

Kuva: Johanna Koivunen

Toivomme hyvää ja avointa keskustelua kaikkien sidosryhmiemme kanssa, myös elinkeinoelämän edustajien! Yhteyden rakentaminen on nyt aloitettu ja se toivottavasti vain laajenee jatkossa. On kaikkien etu, että tieto kulkee ja rakentamisen aikana väistämättä syntyvien muutosten vaikutuksista voidaan keskustella jo ennakoiden.

 

 

 

 

 

 

Hanna Herkkola
Kirjoittaja on viestintä- ja vuorovaikutusasiantuntija, joka vastaa myös allianssikyvykkyyden kehittämisestä ja Arvoa rahalle -raportoinnista.

2 kommenttia “Yritysyhteistyötä aamukahvien äärellä

  1. Juki sanoo:

    Tuntuu olevan, että tässä Raide-Jokeri hankkeessa lätistään kaikenlaista jonninjoutavaa ja järjestetään pyörälenkkejä ja milloin mitäkin turhaa ilman, että yhtään mitään konkreettista rakentamisen nopeuttamiseksi olis tehty. Olisko ollut hyvä esim. aloittaa jo useiden siltojen ja tunneleiden rakentaminen huomattavasti ennen varsinaista hanketta ja näin nopeutettu koko hankkeen valmistumista.

  2. Raide-Jokeri sanoo:

    Hei Juki, kiitos kommentistasi. Raide-Jokeri-allianssissa käynnissä olevan kehitysvaiheen tavoitteena on tehdä hankesuunnitelmavaihetta tarkemmat suunnitelmat sekä suunnitella myös rakentamista niin, että toteutusvaiheeseen voidaan siirtyä jouhevasti. Varsinaista rakentamista ei kehitysvaiheessa ole tarkoitus tehdä, eikä se sopimustenkaan puitteissa olisi mahdollista. Mielestämme myös sidosryhmäyhteistyöllä on hankkeen onnistumiselle suuri merkitys, ja haluamme luoda toimivat yhteistyösuhteet erilaisiin sidosryhmiin jo nyt, kun kuokka ei ole maassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *