Raide-Jokerin tekninen koeliikenne on valmis

Raide-Jokerin tekniset koeajot saatiin päätökseen kesäkuun 2023 alussa. Koeajot aloitettiin Roihupellon varikolta elokuussa 2022 ja jatkuivat pikaraitiotien linjalle marraskuussa 2022. Teknisten koeajojen aikana testattiin vaunun liikkumista ratainfralla sekä raitiotien järjestelmien toimivuutta erilaisin testein.

Marraskuussa 2022 aloitettiin Raide-Jokerin linjan koeajoliikenne, kun testit Roihupellon varikon ja Oulunkylän aseman välillä alkoivat. Ensimmäistä koeajoaluetta seurasivat neljä seuraavaa aluetta kohti länttä ja lopuksi viimeinen ja samalla lyhin alue varikon ja Itäkeskuksen päätepysäkin välillä. Aluekohtaiset koeajot sujuivat suunnitelmien mukaan ja aikataulussaan.

Raitiovaunu ajaa kiskoilla
ArticXL-vaunulla suoritettiin koeajoja varikolla.

Teknisen koeliikenteen aikana ajettiin yhteensä 6225 kilometriä, mikä tekee kokonaisina kierroksina (Itäkeskus–Keilaniemi–Itäkeskus) 124 kierrosta. Teknisen koeliikenteen aikana suoritettiin yli 700 erilaista testiä ja perehdytettiin 494 henkilöä. Huolimatta talven lumisista ja liukkaista olosuhteista ja suuresta työryhmästä tapaturmilta on vältytty läpi koeajovaiheen.

Kesän 2023 aikana viimeistellään koeajoissa havaittuja asioita. Raide-Jokerin liikennöinti alkaa viimeistään alkuvuonna 2024, mutta mahdollisesti jo syksyllä 2023. Päätöksen liikennöinnin aloituksesta tekee HSL.

Koeajojen aikana liikennevalot otettiin reitillä käyttöön. Koeajojen yhteydessä myös raitiovaunun ajolankoihin kytkettiin jännite. Tämän jälkeen jännite on päällä kaikissa reitin ajolangoissa.

Katso usein kysytyt kysymykset koeajoihin liittyen.