Koeajot alkoivat linjalla

Raide-Jokeri-pikaraitiotien tekninen koeliikenne alkoi marraskuun alussa.

Raitiovaunu ajaa kiskoilla
ArticXL-vaunulla suoritettiin koeajoja varikolla.

Koeajoprosessi on suunniteltu toteutettavaksi samanlaisena kaikilla koeajoalueilla. Ensin testataan hidasajossa, miten vaunu liikkuu radalla. Seuraavaksi testataan erilaisten järjestelmien, kuten esimerkiksi vaihteenohjausjärjestelmän ja liikennevalojen toimivuus. Raitiovaunulla suoritetaan myös hämäräajoja. Lopuksi koeliikennealueella ajetaan sille määriteltyä operointinopeutta.

Pikaraitiolinjan tekninen koeliikenne on jaettu kuuteen eri pituiseen alueeseen, jotka toteutetaan idästä kohti länttä. Koeajovaunut ajetaan aina yöksi varikolle, joten vaunut liikkuvat varikon ja Oulunkylän välillä myös alueen varsinaisen koeajon valmistumisen jälkeen.

Tavoitteena on saada järjestelmien käyttöönottotestaukset ja tekniset koeajot tehtyä kesäkuuhun 2023 mennessä. Pikaraitiovaunu 550:n liikennöinnin aloitus suunnitellaan yhdessä HSL:n ja liikennöitsijän kanssa.

Kuvassa ylityspaikka, jossa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden on väistettävä raitiovaunua.
Kuvassa ylityspaikka, jossa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden on väistettävä raitiovaunua.

Koeajojen aikana tiellä liikkuvien turvallisuus varmistetaan liikenteenohjaajien ja opaskylttien avulla

Koejaoista varoittava kyltti
Koejaoista varoittava kyltti

Koeajoalueelle asennetaan koeliikenteestä varoittavia kylttejä ja ajoalueella on liikenteenohjaajia, jotka varmistavat tienkäyttäjien turvallisuuden.

Jalankulkijoille tulevat käyttöön raitiotien ylityspaikat, jotka tunnistaa vaaleanruskeasta väristä. Kun jalankulkija ylittää raitiotien ylityspaikan kohdalta, täytyy hänen antaa raitiovaunun kulkea ensin ohi. Liikennevalo-ohjatuissa ylityspaikoissa toimitaan liikennevalojen mukaisesti.

Katso opasvideo radan ylityspaikoista.

Koeajojen aikana liikennevalot otetaan reitillä käyttöön. Koeajojen yhteydessä myös raitiovaunun ajolankoihin kytketään jännite. Tämän jälkeen jännite on päällä kaikissa reitin ajolangoissa.

Katso usein kysytyt kysymykset koeajoihin liittyen.