Raide-Jokeri on Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille rakennettava pikaraitiolinja.

Raide-Jokeri kulkee Itäkeskuksesta Pitäjänmäkeen pääosin runkolinjan 550 eli Bussi-Jokerin reittiä Viikin, Oulunkylän, Maunulan ja Haagan kautta. Pitäjänmäestä eteenpäin ratalinja kulkee suoraan Leppävaaraan ja sieltä edelleen Laajalahden ja Otaniemen kautta Keilaniemeen. Raideyhteys korvaa runkobussilinja 550:n, joka on Helsingin seudun vilkkaimmin liikennöity bussilinja. Sen kuljetuskapasiteetti ei pysty vastaamaan kasvavaan matkustajamäärään.

Parempaa palvelutasoa poikittaiseen joukkoliikenteeseen

Raide-Jokeri kulkee pääosin omalla kaistallaan, millä varmistetaan vaunun nopea, sujuva ja luotettava kulku. Tavoitteena on noin 25 km/h keskimääräinen matkanopeus.

Rataa liikennöidään korkealuokkaisilla, kahteen suuntaan ajettavilla pikaraitiovaunuilla. Vaunuihin mahtuu 2–3 kertaa enemmän matkustajia kuin telibusseihin.

Raide-Jokeri-radalle tulee 34 pysäkkiparia. Pysäkit sijoitetaan paikoille, jotka ovat nyt tai tulevaisuudessa asumisen, työpaikkojen tai palvelujen keskittymiä.

Raide-Jokerin linja tukee muuta joukkoliikennettä.
Raide-Jokerista tehdään paljon vaihtoja erityisesti säteittäisiin joukkoliikennelinjoihin.

 

Pikaraitiotielinjasta 15 tehdään paljon vaihtoja erityisesti säteittäisiin joukkoliikennelinjoihin. Tämän vuoksi vaihtopysäkkien järjestelyihin ja toimivuuteen kiinnitetään suunnittelussa erityistä huomiota.

Keskeisillä pysäkeillä varaudutaan pyörien liityntäpysäköintiin ja pysäkeille suunnitellaan hyvät jalankulku- ja pyöräily-yhteydet.

Raide-Jokerin suunnittelussa kiinnitetään huomiota esteettömyyteen ja pysäkkien saavutettavuuteen. Liikkuminen Raide-Jokeri-linjalla on turvallista ja sujuvaa kaikille matkustajille.

Linja-autopysäkit ja pikaraitiotien pysäkit sijaitsevat lähellä toisiaan, jotta vaihto on mahdollisimman sujuvaa.

 

Lue lisää pikaratikka 15.