Olen akustiikan diplomi-insinööri ja työskentelen Raide-Jokeri-hankkeessa meluasiantuntijana. Olen työskennellyt Sitowisellä kohta 10 vuotta, joten kokemusta erilaisista meluprojekteista löytyy. Yhdessä muutaman muun asiantuntijan kanssa muodostamme Raide-Jokerin ”meluryhmän”. Tämä hanke on myös meluasiantuntijan näkökulmasta mielenkiintoinen, sillä tässä saa monipuolisesti tarkastella sekä pikaraitiotien rakentamisen että myöhemmin liikennöinnin aiheuttamaa melua.
Työn lisäksi Raide-Jokeri koskettaa myös henkilökohtaista arkeani. Työmatkalla tulee ohitettua niin Laajalahden kuin Otaniemenkin työmaat. Odotan kovasti sitä aikaa, kun voin hurauttaa Raide-Jokerilla töihin Säteriin ja esimerkiksi kuoroharkkoihin Otaniemeen.
Rakentamisen ja liikennöinnin aikaista melua
Raide-Jokerin työmailla paukkuu ja pärisee. Tällä hetkellä meluntorjuntatöiden fokus onkin erityisesti työmailla. Rakentamista valmisteltaessa ja sen aikana tehdään aktiivisesti töitä meluhaittojen minimoimiseksi.
Meluntorjunta ei ole vain isojen meluesteiden ja seinien rakentamista. Meluhaittoja lievennetään ensisijaisesti lyhentämällä melua aiheuttavien työvaiheiden kestoa, aikatauluttamalla ne fiksusti ja vaimentamalla melun lähdettä. Aktiivisella viestinnällä ja vuorovaikutuksella on merkittävä rooli meluhaittojen lieventämisessä. Esimerkiksi Myllypurossa Raide-Jokerin työt on suunniteltu päiväkodin aikataulun kanssa yhteensopiviksi, jottei lasten päiväuniaika häiriintyisi.
Valmistuessaan Raide-Jokeri ei tuo liikenteen meluun merkittävää lisäystä autoliikenteen aiheuttamaan nykyiseen melutasoon verrattuna. Melua voi kuitenkin syntyä kaarteissa ja vaihteiden kohdalla, mutta nämäkin pyritään sijoittamaan niin, että vaihteiden yliajosta aiheutuva meluhaitta olisi mahdollisimman vähäinen. Raitioliikenteen melun on kuitenkin todettu liikenneselvityksissä olevan maantie- ja katuliikenteen melua huomattavasti hiljaisempaa.
Olli Kontkanen
Kirjoittaja on akustiikan diplomi-insinööri, joka työskentelee Raide-Jokeri-hankkeessa meluasiantuntijana.
Joillakin Raide-Jokerin työmailla (esim. Maari) olen huomannut polttomoottorikäyttöisiä generaattoreita joista aiheutuu tasaista melua lähiympäristöön. Näin maallikon silmiin näiden käyttö tuntuu hieman hassulta, kun työmaille (kuten kaikille työmaille yleensä) on kuitenkin oletettavasti vedetty sähköt. Onko polttomoottorikäyttöisten generaattorien (tai pumppujen) käyttöä hankkeen työmailla erikseen ohjeistettu tai rajoitettu?