Miksi katuja suljetaan liikenteeltä rakennustöiden ajaksi?

Osa Raide-Jokerissa rakennettavista kaduista suljetaan joko kokonaan tai joltain liikennemuodoilta rakentamisen ajaksi. Sulkemisella saavutetaan monia hyötyjä, jotka liittyvät aikatauluun, kustannuksiin, työ- ja liikenneturvallisuuteen, työmaalogistiikkaan ja rakentamisen laatuun. Kaikki raitiotien kanssa samansuuntaiset johdot ja putket on siirrettävä pois raitiotien alta, jotta niiden huoltaminen on myös tulevaisuudessa mahdollista. Myös näiden johto- ja putkisiirtojen vuoksi katujen sulkeminen on tarpeen.

Katuja sulkemalla rakentamisen kokonaiskestoa pystytään merkittävästi lyhentämään. Kun kadun rakentamisen aikataulu on nopeampi, laskevat myös aikaansidotut kustannukset eli katuja sulkemalla rakentaminen tuo myös kustannussäästöjä.

Kadun sulkeminen parantaa turvallisuutta sekä liikenteessä että työmaalla. Auto- ja linja-autoliikenteen on turvallisempaa kulkea omilla reiteillään verrattuna siihen, että ne kulkisivat työmaa-alueen poikki. Työmaan keskellä liikkuu aina isoja työkoneita, ja työkoneiden lähistöllä liikkuminen on aina turvallisuusriski. Tämä pätee erityisesti jalankulkuun ja pyöräilyyn, joille pystytään takaamaan turvallisempi ratkaisu ajoittaisilla kiertoreiteillä. Myös työmaalla työturvallisuus paranee, kun yhtenäinen työalue varmistaa työntekijöille turvallisemmat olosuhteet.

Työmaalogistiikka on suljetulla kadulla merkittävästi parempaa, mikä osaltaan parantaa sekä turvallisuutta että mahdollistaa nopeamman toteutuksen. Myös rakentamisen laatu on parempaa, kun työt pystytään tekemään yhtenäisemmin ja isommissa kokonaisuuksissa. Työsaumojen lukumäärä vähenee ja materiaalihävikki pienenee.