Kaukolämpöä läheltä

Suurin osa pääkaupunkiseudun kodeista ja joka toinen suomalaiskoti lämpiää ympäri vuoden kaukolämmöllä. Näillä leveyksillä rakennusten lämmitys muodostaa jopa neljänneksen energiankulutuksestamme. Siksi onkin hienoa, että kaukolämpö on energiatehokkaana, ympäristöystävällisenä ja käyttövarmana ratkaisuna yhä suositumpaa.

Helsinki kasvaa, ja kaukolämpöä tarvitaan uusille alueille, kuten Kalasatamaan, Jätkäsaareen ja Kruunuvuorenrantaan. Myös uudet isot kauppakeskukset ovat valinneet kaukolämmön lämmitysmuodokseen. Raide-Jokerinkin rakentamisen yhteydessä saamme kaukolämpöä moniin uusiin rakenteilla oleviin kerros- ja omakotitaloihin.

Kaukolämpö on ylivoimaisesti suosituin lämmitysmuoto Helsingissä: yli 90 % Helsingin kiinteistöistä on liittynyt kaukolämpöön. Helsingin kaukolämmön kulutus vastaa Tampereen, Turun ja Espoon kulutusta yhteensä. Kaukolämpö on myös yleisin lämmitysmuoto koko Suomessa.

Kaukolämpöä tuotetaan jatkossa mahdollisimman hiilineutraalisti. Kivihiilen käyttö lopetetaan vaiheittain: Hanasaaren voimalaitos suljetaan vuoden 2024 loppuun mennessä. Salmisaari säilyy energiantuotantoalueena, ja siellä kivihiili korvataan muilla ratkaisuilla vuoteen 2029 mennessä. Kivihiili korvataan lämmöntuotannossa muun muassa lämpöpumpuilla, lämmön varastoinnilla, biolämpölaitoksilla ja lämpökaupalla. Myös muut uudet ratkaisut ovat mahdollisia.

Jo nyt kaukolämpöä on saatavilla myös täysin päästöttömänä. Tällöin kaukolämpö on tuotettu lämpöpumppulaitoksessa puhdistetun jäteveden hukkalämmöstä.

Helenin kaukolämpöputkia Raide-Jokerin työmaalla

Mitä kaukolämpö on?

Kaukolämpö on kuumaa vettä, joka kulkee putkissa maan sisässä. Tästä syystä kaukolämpölinjoja kannattaa rakentaa muiden infrahankkeiden, kuten kadunrakennustöiden, yhteydessä. Helen suunnittelee ja urakoi Raide-Jokerin töiden kanssa rinta rinnan tehtäviä kaukolämpötöitä. Tämä on samalla myös yhteistyötä yhteisen, hiilineutraalimman tulevaisuutemme eteen: Helenin tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä, ja myös Raide-Jokerin kaltainen kestävä joukkoliikennemuoto on osa päästötöntä tulevaisuuttamme.

Raide-Jokerin rakentamisen yhteydessä uusitaan valtava määrä maan alla kulkevaa kunnallistekniikkaa. Siksi usealla työmaalla seisoo myös Helenin työmaavalvoja. Kaukolämpöverkon käyttöikä on noin 50 vuotta. Monissa, nyt Raide-Jokerin yhteydessä tehtävissä saneerauskohteissa remontti olisi siis ennen pitkää ollut edessä. Nyt saadaan kaivettua kaikki kerralla kuntoon. Saneerauksessa kaukolämmön käyttövarmuus paranee, ja kaukolämpövuotojen todennäköisyys laskee.

Kaukolämpötöitä tehdään Helsingissä koko Raide-Jokerin 16 kilometrin matkalla. Tällä hetkellä erityisesti Itäkeskuksen varikkotyömaalla riittää tekemistä. Vanhan varikon siirto ja uuden rakentaminen edellyttävät paljon myös kaukolämpöputkien saneerausta. Saneeraustöiden lisäksi myös uudisrakennuksia saadaan kaukolämmön piiriin.

Työmailla erityisesti hitsaustyöt herättävät ohikulkijoiden kiinnostuksen. Meluisat maanrakennustyöt kiertoreitteineen aiheuttavat ymmärrettävästi närää, mutta aidan reunalle saa aina tulla kysymään, mitä me siellä oikein touhutaan!

Mari Kaunismäki
Kirjoittaja työskentelee projekti-insinöörinä Helenillä ja liikkuu ahkerasti Raide-Jokerin Helsingin työmailla tarkkailemassa kaukolämpötöiden edistymistä.

2 kommenttia “Kaukolämpöä läheltä

  1. maunulalainen sanoo:

    Kiitos tästä kirjoituksesta! Kiinnostavaa ja mukavaa luettavaa. Kuten muutkin tämän blogin kirjoitukset. Raide-Jokerin viestintä, kuten työt ilmeisesti pitkälti muutenkin, näyttää olevan hienosti hoidettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *