Arkkitehtuurikoulu Arkin oppilaat suunnittelivat pysäkkejä Raide-Jokerille

Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkissa on tänä keväänä työskennelty ajankohtaisten ilmiöiden ja teemojen parissa. Yhdeksi Arkin Espoon Koulumestarin koulun toimipisteen kevään projekteista nousikin myös Espoon katukuvassa näkyvä Raide-Jokeri. Oppilaat saivat tehtäväkseen luoda ”varjosuunnitelman” Raide-Jokerin tuleville pysäkeille. Pysäkit ovat paitsi toiminnallisia, myös merkittäviä elementtejä maisemassa ja katukuvassa. Jokainen oppilas valitsi yhden tulevista pysäkeistä ja tutustui alueeseen selvittämällä ja arvuuttelemalla mahdollisia tulevia käyttäjiä ja tarpeita pysäkille. Näiden pohjalta oppilaat kehittelivät suunnitelmia ja rakensivat pienoismallin suunnittelemastaan pysäkistä. Projektiin osallistuneet 10–14-vuotiaat Koulumestarin koulun toimipisteen oppilaat ovat opiskelleet Arkissa jo useamman vuoden, joten suunnittelu- ja pienoismalliprojektit ovat kaikille entuudestaan tuttuja. 

Arkin oppilas Julia teki suunnitelman Vermon raviradan läheisyydessä sijaitsevalle Ravitien pysäkille.   

Ravitien pysäkin hevosen jalkoja muistuttavat pylväät ovat saaneet inspiraationsa kadun nimestä ja pysäkin läheisyydessä sijaitsevasta raviradasta. Tekijä: Julia. Kuvat: Ella Kautto / Arkki

”Pysäkin ympäristössä on paljon taloja sekä metsää ja lähellä on kauppoja. Suunnittelin pysäkin niille asukkaille ja lähiympäristölle. Ravit kuuluvat heppajuttuun, niin suunnittelin pysäkin pylväistä hevosen jalan näköiset. Materiaalit ovat pääasiassa metallia, penkit ovat puuta ja maanpinta on asfalttia, jossa on kuvioita. Sivuissa ja takana oli lasia, koska lasi blokkaa tuulta mutta niin, että kuitenkin näkee läpi. Pysäkin sisällä on tuolit ja kaksi roskista. Ulkona on isompi roskis ja kiviä, ja pysäkin takana kasvillisuutta. Katto on myös lasia, jotta valo pääsee sisään. Se on ihan peruspysäkin näköinen ja siinä ei ole muuta ihmeellisempää. Sisällä näkee aikataulut. ” Julia kertoo.  

Arkin oppilas Rasmus puolestaan taiteili pienoismallin Laajalahden pysäkistä. Pysäkillä on suuret valaisinpylväät ja ajatus siitä, että kauppa olisi kätevästi pysäkin yhteydessä. Näin ollen pikaratikkaa odotellessa voi ostaa evästä tai ruokaostokset kotiin. Sininen värimaailma on saanut inspiraationsa Laajalahden teemasta, merestä ja vesialueesta.   

 

Laajalahden pysäkin yhteyteen on suunniteltu kauppa, jotta pikaratikkaa odotellessa voi ostaa evästä tai ruokaostokset kotiin. Tekijä: Rasmus. Kuvat: Ella Kautto / Arkki

 

Veikko-Matiaksen pienoismalli on suunniteltu Aalto-yliopiston pysäkiksi Espoon Otaniemeen. Pysäkki on suunniteltu sen tulevien käyttäjien mukaisesti, joista suurin osa on opiskelijoita ja nuoria. Pysäkin aaltoileva muoto on saanut inspiraationsa Aalto-yliopistosta.

Otaniemen pysäkki on suunniteltu opiskelijoille ja nuorille. Pysäkin aaltoileva muoto on saanut inspiraationsa Aalto-yliopistosta. Tekijä: Veikko-Matias. Kuvat: Ella Kautto / Arkki

Pysäkki on suunniteltu niinettä voi istuen odottaa junan tuloa sateelta suojassa. Todellinen pysäkki olisi tehty täydestä betonista ja kestävästä lasista. Pienoismallissa materiaalina on käytetty aaltopahvia, puutikkuja ja läpinäkyvää muovia lasina. Ulkopinta on paperia ja maanpinta on muovimattoa.” Veikko-Matias kertoo. 

 

Veeran pysäkki on luonnonmukainen, metsäinen pysäkki, jossa on mm. keinu kyytiä odottavalle. Kuvat: Ella Kautto / Arkki.
Veikko teki suunnitelman Linnoitustien pysäkistä. Pienoismallissa on irrotettava katto, jotta sisälle voi kurkistaa. Sisällä tosiaan onkin kasvillisuutta. Katon muoto muistuttaa linnan puolustustorneja. Kuvat: Ella Kautto / Arkki.

Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki järjestää taiteen perusopetuksen mukaista arkkitehtuurin opetusta pääkaupunkiseudulla. Opetukseen osallistuu viikoittain noin 750 lasta ja nuorta. Lisäksi Arkki järjestää erilaisia työpajoja, teemakursseja ja koulutuksia.  

Raide-Jokeri läpäisee 25 kilometrin matkalla hyvin erilaisia ympäristöjä. Kaikkiaan Raide-Jokerin kaupunkikuvallisten ratkaisujen suunnitteluun ja määrittelyyn on osallistunut toistakymmentä Espoon ja Helsingin kaupungin sekä suunnittelutoimistojen arkkitehtejä ja muotoilijoita eri alojen teknisten asiantuntijoiden avustamina. Lue lisää Raide-Jokerin pysäkkien suunnittelusta ja muista kaupunkikuvallisista valinnoista tästä.