Raide-Jokerin kaupunkikuvalliset ratkaisut, eli kuinka pikaraitiotie ja sen rakenteet sovitetaan erilaisiin ympäristöihin?

Raide-Jokeri tuo Helsingin ja Espoon ympäristöihin uuden virtaviivaisen elementin. Jokeri-bussi suunniteltiin erottautumaan oranssilla värillään, kun taas Raide-Jokerin halutaan sulautuvan erilaisiin ympäristöihin.

Raide-Jokerin yleisilmeen määritelmä on selkeä, ajaton ja tunnistettava. Kun Jokerin raitiovaunu ei ole kadulla kulkijan kohdalla, se näkyy ensisijaisesti raitiotiealueena, jonka keskiössä ovat kiskojen linjat, tasaisin välein toistuvat radan sähköpylväät ajojohdinrakenteineen sekä pysäkit kalusteineen.

Raide-Jokeri läpäisee 25 kilometrin matkalla hyvin erilaisia ympäristöjä. Keskeisiä kaupunkikuvallisia valintoja onkin arvioitu erityisesti siitä näkökulmasta, missä määrin raitiotien elementit ovat yhdenmukaisia linjan päästä päähän, ja missä määrin niitä sovitetaan kuhunkin erilaiseen ympäristöön.

Kaikkiaan Raide-Jokerin kaupunkikuvallisten ratkaisujen suunnitteluun ja määrittelyyn on osallistunut toistakymmentä Espoon ja Helsingin kaupungin sekä suunnittelutoimistojen arkkitehtejä ja muotoilijoita eri alojen teknisten asiantuntijoiden avustamina.

Yhteistyössä eri tahojen kanssa Raide-Jokerin kaupunkikuvallisiksi kulmakiviksi on määritetty seuraavat asiat:

  1. Raitiotie muodostaa harmonista ja hallittua kaupunkikuvaa muun katumiljöön kanssa.
  2. Raitiotien ratkaisut tukevat selkeää, toiminnallisesti yhteensovitettua ja turvallista katuympäristöä.
  3. Raitiotien tunnistettavan imagon katuympäristössä luovat pysäkit, ratasähköjärjestelmän näkyvät osat sekä raitiotien oman väylän pinnoitteet ja ylityspaikat.
  4. Raitiotien elementit ovat helposti kunnossapidettäviä ja hoidon korkea laatu varmistaa aina siistin ulkonäön.
  5. Raitiotien ratkaisuilla, esim. päällysteellä ja istutuksilla, lisätään viihtyisyyttä ja ekologisia arvoja katutilassa.

Nykyisen Jokeri-bussin ja sen pysäkit tunnistaa tällä hetkellä jo kaukaa kirkkaan oranssista väristään. Jokeri-bussin reitille on toteutettu myös läpi kaupungin tunnistettavia ”Jokeri-siltoja”, joilla on oma värikäs arkkitehtuurinsa.  Tämän yhdenmukaisuuden ajattelun haasteiksi ovat tulleet ajan kuluessa muuttuvat määräykset ja rakenteiden muokkaustarpeet, sekä vahvan väriteeman sovittaminen eri alueiden visuaalisten kokonaisuuksien osaksi.

Näiden haasteiden pohjalta Raide-Jokerissa on ensisijaiseksi periaatteeksi valittu ajattelu, että Raide-Jokeri on luonnollinen osa katumiljöökokonaisuutta, eikä linjaosuuksia ole tarpeen erottaa muista vastaavanlaisista pylväs-, kaide- tai muurirakenteista.

Oulunkylässä Jokeri-bussin käyttämän sillan yksityiskohdat
Nykyisen Jokeri-bussin linjan rakenteiden värileikittelyä Oulunkylässä

Pysäkkien osalta lähtökohtana on, että niistä halutaan mahdollisimman tunnistettavan näköiset ja samanlaiset eri alueilla. Helsingissä Jokeri-linja sisältyy kaupungin kilpailuttamaan katos- ja mainospaikkasopimukseen. HKL:n nykyisen katoksen pohjalta on sopimuksen puitteissa kehitetty malli Raide-Jokerin pysäkkikatokseksi, jossa on syvempi suojatila. Paremman sadesuojan lisäksi malli mukautuu erikokoisiin katostilatarpeisiin. Espoon pysäkkien katosmallit määrittyvät kaupungin uudessa vuoden 2022 alusta alkavassa mainospaikkasopimuksessa. Tavoitteena on, että kaupunkien katokset muistuttavat yleisilmeeltään toisiaan.

Raide-Jokerin pysäkin havainnekuva.
Pysäkin pylväiden tunnusgrafiikka näkyy kauas katua kulkeville. Matkustajainformaation ratkaisut tulevat tarkentumaan lähivuosina.
Pysäkkikatoksen suunnitelma.
Parannettu versio Helsingin katosmallista tarjoaa 0,5 metriä syvemmän suojatilan.

Yhdeksi kiinnostavaksi suunnittelumahdollisuudeksi on osoittautunut raitiotien ylityspaikan ratkaisu. Turvallisuus keskeisenä lähtökohtana on päädytty tekemään ylityspaikasta selvästi eri näköinen kuin suojateistä. Lämpimän ruskeaksi sävytetty ja harjattu betonivalupinta sopii monenlaisiin ympäristöihin ja täyttää kaikki ylityspaikalle asetetut tavoitteet. Raitiotien kiskoväleihin tehdään tiemerkintämassalla raitiovaunun kuva. Selvästi muista kadun pinnoitteista erottuva ratkaisu ja siinä toimiminen on helppo opettaa lapsellekin.

Ylityspaikan ilme.
Ylityspaikan ratkaisu on pyritty tekemään eri näköiseksi kuin suojatie. Kuvassa on järjestely Helsingissä.

Ratasähköpylväiden muodot ovat samat koko linjalla mutta niiden värit ovat hieman erilaiset Espoossa ja Helsingissä. Pylväissä käytetään tumman harmaita sävyjä, jotka pääsääntöisesti vastaavat alueiden muita valaisinpylväitä.  Poikkeuksen muodostaa Otaniemen kampusalue, jonka valtakunnallisesti merkittävällä rakennetun kulttuuriympäristön alueella on nykyinen oma ruskeanharmaa tunnusvärinsä kaikissa teräksisissä katualueen varusteissa ja kalusteissa.

Erilaisia ratasähköpylväsrakenteita
Tyypillisimmät ratasähköpylväsrakenteet: Vasemmalla kahden raiteen orsi, keskellä ja oikealla keskipylväsmallit, alarivissä vastaavat kannattimelliset ratkaisut.

Raide-Jokeri tuo uuden rakennetun elementin kaupunkiympäristöön. Lähtökohtana on ollut, että pikaraitiotie sulautuu hyvin erilaisiin ympäristöihin linjan varrella, mutta on kuitenkin tunnistettava oma joukkoliikennejärjestelmän osa.

Jari Mäkynen
Kirjoittaja vastaa Raide-Jokerin katuympäristön ratkaisujen kehittämisestä.

Lue lisää mitä oppeja Keski-Euroopasta on saatu kaupunkiympäristöön liittyen. 

2 kommenttia “Raide-Jokerin kaupunkikuvalliset ratkaisut, eli kuinka pikaraitiotie ja sen rakenteet sovitetaan erilaisiin ympäristöihin?

  1. May sanoo:

    Twitterissä oli julkaistu havainnekuva Vantaajoen sillasta ja uudesta pyöräilyn ja jalankulun sillasta. Kuvasta pisti väistämättä heti ensimmäisenä mieleen, miksi Vantaajoen sillan vanhat kivijalustat meinataan purkaa ja korvata uusilla halvannäköisillä teräsbetonirullilla, joissa peruskorjausikä tulee varmasti nopeammin vastaan, kun vanhoissa kivijaloissa.
    On vaikea uskoa kivijalkojen purkamisen perustuvan vaikkapa siihen, ettei jalat enää kestäisi uuden raitiovaunun painoa. Sillalla on vielä viimevuosikymmenenä ajanut täyspainoinen tavarajunan veturi.
    Alueen identiteetti ja viehättävyys perustuu siltaan ja sen vanhuuteen, jonka luo lähinnä sillan alkuperäiset kivijalat ja niiden purkaminen olis todella suuri virhe. Olisi varmasti myös edullisempaa rakentaa uusi kansi sillalle vanhojen pilareiden päälle, eikä rakentaa koko siltaa uudestaa, enkä usko että se nykytekniikalla olisi mitenkään mahdoton tai haastavakaan suoritus.
    Sanotaan vielä että sillan kivijalat on aikakautta ja rakennustyyliä jota enää ei harjoiteta ollenkaan, joten niiden purkaminen on poistaa merkit menneiltä aikakausilta ja pois uusilta sukupolvilta.

    1. Raide-Jokeri vastaa käyttäjälle MayID 255:
      Alkuperäinen kommentti käyttäjältä May: Twitterissä oli julkaistu havainnekuva Vantaajoen sillasta ja uudesta pyöräilyn ja jalankulun sillasta. Kuvasta pisti väistämättä heti ensimmäisenä mie...
      Vastaus:

      Kiitos May viestistäsi. Olemme tutkineet tätäkin vaihtoehtoa, mutta valitettavasti vanhan sillan kantavuus ei ole osoittautunut riittäväksi pikaraitiotielle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *