Millaisilla raitiovaunuilla Raide-Jokeria liikennöidään?

Raide-Jokeria liikennöidään korkealuokkaisilla, kahteen suuntaan ajettavilla pikaraitiovaunuilla. Matalalattiaisiin vaunuihin on helppo nousta, niissä on ilmastointi ja ovet molemmin puolin vaunua. Raide-Jokerin Artic-vaunut ovat 34,5 metriä pitkiä, ja niissä on 78 istumapaikkaa ja noin 136 seisomapaikkaa. Vaunujen kapasiteetti on noin 20 % suurempi kuin Helsingin kantakaupungin liikenteestä tutuissa Artic-vaunuissa. Raide-Jokerin vaunut ovat jatkettavissa noin 44 metrin pituisiksi, jolloin kapasiteetti on 80 % suurempi kuin perussarjan Articeissa. Lue lisää Artic-vaunuista hel.fi-sivustolta.

Raide-Jokerin raitiovaunut ovat energiatehokkaita ja ympäristöystävällisiä. Jarrutusenergia otetaan talteen ja käytetään ilmastointiin sekä talvella vaunujen lämmittämiseen. Sähkö tuotetaan uusiutuvilla energianlähteillä; tuuli- ja vesivoimalla, joiden tuotannosta ei aiheudu suoria hiilidioksidipäästöjä.

Raide-Jokeri-vaunut suunnitellaan niin, että niillä voidaan liikennöidä Raide-Jokeri-linjan lisäksi Helsingin nykyisellä raitiotieverkolla sekä suunnitteilla olevilla uusilla pikaraitioteillä.

HKL on tilannut Raide-Jokeri-vaunut Škoda Transtech Oy:ltä, joka on osa tsekkiläistä Škoda Transportation Groupia. Vaunut valmistetaan Transtechin Otanmäen tehtaalla Kainuussa. Vaunuja on tilattu 29 kappaletta, ja niiden kokonaiskustannus on enintään 95,2 miljoonaa euroa. Lue lisää Škoda Transtech Oy:stä heidän sivuiltaan.

Raide-Jokeri-vaunun prototyyppi on tulossa HKL:n käyttöön vuonna 2020. Sillä liikennöidään Helsingin rataverkolla ja kerätään käyttökokemuksia, joita hyödynnetään sarjatuotantovaunun viimeistelyssä.