Mätäjoella talkoiltiin taimenen poikasille turvallisia kivikkopaikkoja

Kolme iltaa, seitsemän talkoilijaa ja seitsemän tonnia kiviä. Mätäjoella Pitäjänmäessä rakennettiin talkoovoimin taimenelle elinpiiriä Virtavesien hoitoyhdistyksen, Raide-Jokerin sekä Helsingin Golfklubin yhteistyössä. Taimenen kutupaikasta nähden alajuoksulle, golfkentän tuntumaan, rakennettiin Raide-Jokerin lahjoittamasta kivikuormasta taimenen poikasille soveltuvaa, matalaa kivikkoa. Vapaaehtoiset talkoolaiset siirtelivät kiviä rannalta jokeen neljänä arki-iltana.

Pekka Linblad Helsingin Perhokalastajat ry:stä vastaa Mätäjoesta. Hän kertoo talkoiden lomassa, minkä takia on tärkeää luoda taimenille otollisia lisääntymisympäristöjä.

”Luonnonvarainen taimen on miltei kokonaan hävinnyt Suomesta sen takia, kun tällaisia virtavesiä, niin kuin tämäkin, on käytännössä pilattu. Esimerkiksi pääkaupungin kaikista puroista luonnonvarainen taimen on hävinnyt viimeisen sadan vuoden aikana. Nyt sitä on kahtena viimeisenä vuosikymmenenä palautettu tänne,” Lindblad avaa.

Syksyllä taimennaaras kaivaa kuopan virtaveden pohjaan, jonne se laskee mätinsä. Tämän jälkeen urokset käyvät hedelmöittämässä sen, jonka jälkeen naarastaimen peittää kuopan niin, että kuopan kohdalle muodostuu sorakasa. Mäti kypsyy sorakasassa talven yli ja keväällä talvesta selvinneet pienet taimenpoikaset kaivautuvat ulos sorakasasta. Tämän jälkeen ne suuntaavat kohti suojapaikkoja, joita Mätäjoen talkoissa on niille tehty.

Katso videolta, miten poikaskivikko rakentui.

Mätäjoelle tehtiin Raide-Jokerin lahjoittamista kivistä taimenpoikasille turvallisia piilopaikkoja.