Katsomme suosikkisarjaamme läppärillä, soitamme kuulumisia kaverin kanssa ja tarkistamme bussiaikataulut pysäkillä. Maan alla kulkeva televerkosto mahdollistaa monia toimintoja ja vaikuttaa arkeemme. Näkymättömän verkoston tärkeys huomataan usein vasta siinä vaiheessa, kun jokin ei toimi tai tulee odottamaton katkos.
Toimin projektipäällikkönä Eltelillä. Olen mukana Raide-Jokeri-hankkeessa ja työskentelen televerkostojen parissa ja toimin näiden osalta hankkeessa myös materiaalitoimitusvastaavana. Näin isossa hankkeessa riittää työtä, kun verkostoja siirretään ja uusia rakennetaan koko raidelinjauksen matkalla.
Nykyisten verkostojen siirtämistä ja uusien rakentamista
Raide-Jokerin rakentamisen yhteydessä nykyisiä televerkostoja siirretään joitakin metrejä sivuun ja uusia rakennetaan. Jos kaapeleiden siirtäminen ei onnistu, vaihtoehtona on tehdä kokonaan uusi reitti.
Raide-Jokerin rakentamistöiden yhteydessä on järkevää tehdä myös televerkostolle uutta putkitusta. Näin resursseja vieviä kaivuutöitä ei tarvitse tehdä myöhemmin uudelleen.
Mitä televerkostot oikeastaan ovat?
Televerkostot ovat vahvasti mukana arjessamme ja niiden merkitys kasvaa koko ajan. Ne mahdollistavat muun muassa internetin käyttämisen, puhelimella soittamisen ja television katsomisen. Monet niiden mahdollistamista palveluista ovat saavutettavissa vuorokauden ympäri.
Televerkostot koostuvat useista pääasiassa maan alla kulkevista komponenteista. Lyhyesti sanottuna ne koostuvat kuitukaapeleista, kuparista, kaapeli-tv-verkosta ja muista komponenteista.
Enemmän älyä ja järeämpiä yhteyksiä
Kun televerkostojen merkitys kasvaa, myös älyä kaivataan yhä enemmän. Yhteyksien ja datamäärän kasvu vaatii, että kaapelityypit vaihtuvat vanhasta kuparista valokuituun ja runkoyhteydet ovat järeämpiä.
Myös valmis Raide-Jokeri voi hyödyntää televerkostoa. Esimerkiksi reaaliaikaisten bussiaikataulujen yhteydessä voidaan käyttää älykkäitä yhteyksiä.
Yhteistyötä haasteiden taklaamiseksi
Yhteistyö hankkeessa on tärkeää, sillä suunnittelussa ja isoilla työmailla työskentelee monia eri osapuolia – ja näin ollen on myös monta mahdollisuutta mennä vikaan. Suunnitelmat käydään huolella läpi jo ennen työmaan käynnistymistä ja työmaalla käydään seuraamassa edistymistä mahdollisuuksien mukaan.
Esimerkiksi Otaniemessä joudutaan tekemään isoja kaapelisiirtoja, mikä tekee alueesta erityisen haastavan. Tästäkin selvitään hyvällä suunnittelulla ja yhteistyöllä.
Tanja Manninen
Kirjoittaja on projektipäällikkö Eltel Networksilla. Raide-Jokeri-hankkeessa hän työskentelee televerkostojen parissa ja näiden osalta myös materiaalitoimitusvastaavana.