Espoon kaupunginhallitus päätti Raide-Jokerin yhteistyösopimuksesta

Espoon kaupunginhallitus on hyväksynyt yhteistyösopimuksen Raide-Jokerin suunnittelusta ja toteuttamisesta Helsingin ja Espoon kaupunkien yhteishankkeena. Asiasta päätettiin kaupunginhallituksen kokouksessa 7.11.2016.

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi sopimuksen kokouksessaan 24.10.2016.

Nyt lukkoon on lyöty se, että Raide-Jokeria toteuttaa projektiryhmä, jossa on jäseniä molemmista kaupungeista. Organisaatiota ohjaa hankkeen johtoryhmä, johon kuuluu viranhaltijoita sekä Espoosta että Helsingistä.

Päätösten on synnyttävä johtoryhmässä yksimielisesti. Päätöksenteko asemakaavoista ja katusuunnitelmista säilyy yhä lautakunnilla.

Tavoitteena projektin toteutuksessa on avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisääminen.

”Raide-Jokeria rakennuttaa Helsingin liikennelaitos HKL yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki Raide-Jokeria koskevat asiakirjat ovat julkisia. Hankkeeseen sovelletaan siis julkisuuslakia”, sanoo kaupunkitekniikan johtaja Harri Tanska Espoon kaupungilta.

Seuraavan askeleen projekti ottaa Espoossa, kun kaupunginvaltuusto päättää kaupungin ensi vuoden budjetista joulukuun kokouksessaan. Siinä Raide-Jokeriakin koskevat investointimäärärahat lyödään lukkoon. Hankkeen urakkamuodosta pyritään myös päättämään vielä tämän vuoden puolella.

Kilpailutus on luvassa alkuvuodesta 2017, ja hanke jatkuu saman vuoden aikana suunnittelulla.

Raide-Jokeri luo paremmat yhteydet ja kehittää kaupunkeja

Raide-Jokerin kustannukset jaetaan kaupunkien kesken kuntarajojen mukaan; Espoon osuus kustannuksista on arviolta 66,6 miljoonaa euroa ja Helsingin 123,9 miljoonaa. Valtio maksaa hankkeesta noin kolmanneksen, 84 miljoonaa euroa.

Mittava raidehanke kehittää kaupunkeja kokonaisvaltaisesti. Espoon kohdalla se yhdistää viidestä aluekeskuksesta koostuvaa kaupunkia; luvassa on sujuvampaa liikennettä Leppävaarasta aina Tapiolaan asti.

”Raide-Jokeri myös nopeuttaa maankäytön kehitystä Keilaniemen, Otaniemen, Leppävaaran ja Säterin alueilla, eli näille alueille on odotettavissa lisää asuntoja ja työpaikkoja”, Harri Tanska sanoo.

Onkin arvioitu, että Raide-Jokerin rakentaminen mahdollistaa asuntojen rakentamisen yli 40 000 uudelle asukkaalle.

Raide-Jokeri korvaa nyt käytössä olevan runkobussilinjan 550, joka taistelee kapasiteettinsa äärirajoilla. Linjan matkustajamäärät ovat kasvaneet jatkuvasti, ja Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Keilaniemeen kulkeva Raide-Jokeri ratkaisee ongelmaa, koska sen kyytiin mahtuu paljon bussia enemmän matkustajia. Raitiovaunun ajoajat tulevat myös olemaan bussia luotettavampia, koska muun liikenteen häiriöt tai keliolosuhteet eivät vaikuta ratikoihin samalla lailla kuin busseihin.

Raitiovaunut vaikuttavat olevan myötätuulessa suomalaisessa liikennesuunnittelussa – Tampereen kaupunki päätti oman raitiovaunuverkostonsa rakentamisesta samana päivänä, jolloin Espoon kaupunginhallitus päätti yhteistyösopimuksesta. Tampereella kiskojen rakentaminen aloitetaan arvioiden mukaan jo ensi vuonna. Lue lisää Tampereen kaupungin sivuilta 

”Onnittelemme Tamperetta hyvästä päätöksestä, ja ehkäpä tässä voidaan oppia toinen toisilta projektien edetessä!” Tanska sanoo.