Autolla ei saa ajaa nurmi- ja sepeliradalle – jalankulku ja pyöräily kielletty radalla

Kiskojen päällä autoilu on sallittu vain asfaltoiduilla sekaliikennekaistoilla. Raiteilla ei saa kulkea myöskään jalan tai pyörällä.

Raide-Jokerin raiteiden ja katujen valmistuttua on havaittu joitakin tapauksia, joissa autot ovat ajaneet ja jääneet kiinni raidealueisiin, joille ajo ei ole sallittua. Autoja on jäänyt jumiin esimerkiksi nurmiraiteelle, jossa maa on kiskojen ympärillä pehmeää tai sepeliraiteelle, jossa kiskot kulkevat sepelimurskeen päällä.

Sopimattomiin paikkoihin ajaneet autot aiheuttavat merkittäviä vaurioita kiskoille ja joissakin tapauksissa vaihteille. Myös raiteita ympäröivä maa-alue kärsii ja vaatii korjausta. On selvää, että myös autot vaurioituvat tilanteissa. Liikennöinnin alkaessa vääriin paikkoihin ajamisesta aiheutuu myös viivästyksiä liikenteeseen, koska jumiin jääneiden autojen poistaminen vie aikansa.

1. Sekaliikennekaistat, joilla autoilu on sallittua

Kuvassa näkyy sekaliikennekatu. Nämä asfaltoidut väylät on tarkoitettu sekä raitiovaunulle että autoliikenteelle. Näillä väylillä kiskojen pinta on tien pinnan kanssa samassa tasossa, jolloin autolla ajaminen on mahdollista.

2. Rata-alueet, joille ei saa ajaa autolla

Alla olevissa kuvissa näkyville nurmiraiteille ja rata-alueille, joilla on pehmeää maata radan ympärillä, ei saa ajaa autolla.

Alla olevissa kuvissa näkyy sepelirataa, jossa kiskot on rakennettu sepelimurskeen päälle. Sepeliradalle ei saa ajaa autolla.

Raiteilla ei saa kävellä tai pyöräillä

Rataa ei saa käyttää jalankulkuun eikä pyöräilyyn. On hyvin vaarallista kulkea raiteilla. Pikaraitiovaunun nopeus on paikoittain jopa 70 km tunnissa. Tällä hetkellä pikaraitiovaunua testataan ja vaunuja liikkuu satunnaisesti. Kun liikennöinti alkaa, vaunuja liikkuu parhaimmillaan viiden minuutin välein molempiin suuntiin. Radan päällä kulkemisesta voi myös aiheutua kisko- ja vaihdevaurioita.

Raiteiden ylittämistä varten on olemassa suojateitä ja ylityspaikkoja. Mikäli ylityskohdassa on jalankulkijalle ja pyöräilijälle liikennevalot, toimitaan niiden mukaisesti. Suojatiellä raitiovaunu väistää jalankulkijaa. Ylityspaikalla, jonka erottaa vaaleanruskeasta väristään, päästetään ratikka aina ensin ja ylitetään vasta sitten. Katso video ylityspaikoista alta.