Viestintä liimaa Raide-Jokerin osat yhteen

Avoimuus on yksi Raide-Jokerin viestintää ohjaavista perusperiaatteista. Noudatamme avoimuutta mm. päätöksenteossa julkaisemalla johtoryhmien muistiot nettisivuillamme. Lisäksi haluamme kertoa julkisuuteen projektin ajankohtaisista asioista – myös niistä vaikeista. Projektissa tarkennetaan parhaillaan rakentamiskustannuksia, ja olemme kertoneet avoimesti siitä, että projektin laskemat kustannusarviot ovat poikenneet hankesuunnitelmassa hyväksytystä arviosta. Avoimella viestinnällä pyrimme pitämään kaikki kiinnostuneet kärryillä siitä, mitä projektissa tapahtuu sekä olemaan helposti lähestyttäviä. Rataa kun rakennetaan teitä asukkaita varten.

Raide-Jokerilla on monta kanavaa, joista jokainen voi valita mieleisensä. Nettisivut ovat kattavin tietopakettimme ja some-kanavista voi seurata projektin kuulumisia. Tämän Jokeri-blogin kautta pääsee kurkistamaan projektin kulissien taakse. Jos ei ehdi hakeutua tiedon äärelle, kannattaa tilata Raide-Jokerin uutiskirje, jolloin kooste Raide-Jokerin ajankohtaisista asioista tulee suoraan omaan sähköpostiin. Tulevaisuuden varalle olemme jo alkaneet kartoittaa uusia viestinnän keinoja, joissa hyödynnetään digimaailman tuomia mahdollisuuksia. Vaikka viestimme paljon digitaalisessa ympäristössä, emme ole jämähtäneet tietokoneiden ja mobiililaitteiden äärelle. Valikoimaamme kuuluvat myös paperiset tiedotteet ja kirjeposti. Lisäksi järjestämme kaikille avoimia tempauksia ja tilaisuuksia sekä osallistumme radan varren yleisötilaisuuksiin. Keväällä järjestimme esimerkiksi pyöräretken Raide-Jokeri-linjan päästä päähän ja olimme Kaapelitehtaalla esittelemässä linjalle tulevan ratikan mallivaunua. Seuraavaksi meidät tapaa syyskuun alussa Raittikarnevaaleilla Leppävarassa.

Viestintä ei ole yksisuuntaista, vaan me myös kuulemme mitä meille sanotaan. Otamme vastaan palautetta, jota voi antaa, kun tapaamme kasvokkain, sekä lähettämällä viestejä palautekanavan tai somen kautta sekä sähköpostitse. Varsinaisia suunnitelmiin vaikuttamisen paikkoja on tulossa syksyllä, kun Raide-Jokerin katusuunnitelmia aletaan esitellä. Rataa ei rakennetakaan tyhjiössä, vaan se tulee osaksi kaupunkilaisten arkea ja kehittyvää kaupunkiympäristöä. Siksi haluamme kuulla, mitä asukkailla on mielessä ja pyrimme huomioimaan mahdollisuuksien mukaan toiminnassamme erilaiset tarpeet ja toiveet. Eri suuntiin kohdistuvaa viestintää voidaan ajatella liimaksi, joka yhdistää Raide-Jokerin osaksi ympäröivää yhteiskuntaa. Oman haasteensa ison hankkeen viestintään tuo sidosryhmien moninaisuus sekä niiden lukumäärä, joka laskentatavasta riippuen nousee suurimmillaan useaan tuhanteen. Tässä me Raide-Jokerin viestintäryhmän jäsenet hoidamme oman osuutemme, mutta muistutamme myös muita raidejokerilaisia siitä, että projektissa jokainen on viestijä. On jokaisen asia huolehtia siitä, että tieto kulkee.  

Liimaa tarvitaankin myös projektin sisällä, sillä ulkoinen viestintä ei onnistu ilman sisäistä viestintää. Viestintäryhmän on saatava tieto projektin sisältä, jotta voimme välittää tietoa ulospäin eri kanavia hyödyntäen. Periaatteessa tämä kuulostaa yksinkertaiselta, mutta sisäisessä viestinnässä on omat haasteensa ja se vaatii ulkoisen viestinnän lailla huolellista suunnittelua ja toimintatapojen luomista. Raide-Jokeri on monen organisaation yhteinen projekti, jossa sulautetaan yhteen eri organisaatiokulttuureita samalla omaa kulttuuria rakentaen. Nuoressa ja muuttuvassa projektiorganisaatiossa tiedonkulku yli organisaatio- ja tiimirajojen ei aina toimi täysin saumattomasti. Tähän haemme ratkaisuja käyttämällä useita kanavia, keräämällä palautetta sisäisesti sekä ratkomalla tiedonkulun haasteita yhdessä eri tiimien kesken. Parhaillaan suunnittelemme sitä, miten tieto tulee kulkemaan työmaiden ja viestintäryhmän välillä, jotta saamme tiedotettua ulospäin oikea-aikaisesti esimerkiksi tulevista poikkeusliikennejärjestelyistä.

Me viestintäryhmässä teemme parhaamme palvellaksemme niin projektin työntekijöitä kuin asukkaita, yhdistyksiä, yrityksiä ja kaikkia muita, joilla on kytköksiä ja kiinnostusta projektia kohtaan. Haluamme kertoa Raide-Jokerista mahdollisimman monelle sekä olla helposti tavoitettavissa, joten toivottavasti löydät mieleisesi yhteydenpitokanavan:

Facebook
Twitter
verkkosivut
Tilaa uutiskirje

Karoliina Berlin
Kirjoittaja vastaa Raide-Jokeri-projektin viestinnästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.