Neljä eri tavoin vammaista kokeili, miten heiltä kävisi matkustaminen Raide-Jokeria varten suunnitellulla vaunulla. Ensituntuma oli myönteinen, mutta myös kehittämistä löytyi opaskoiran paikasta alkaen.
Amu Urhonen veivaa pyörätuoliaan ohjatakseen sen sisään Artic XL -vaunuun. Tai vaunusta ei oikein voi vielä puhua. Articit valmistava Transtech Oy on rakentanut pajalleen Ouluun vaunusta puisen mallin, jota neljä Helsingistä ja Tampereelta kotoisin olevaa vammaista ovat tulleet kokeilemaan. Urhonen pääsee ongelmitta kyytiin.
Kun Raija Lampinen yrittää samaa sähköisellä pyörätuolilla, pyörät juuttuvat vanerista rakennetun laiturin ja vaunun lattian väliseen rakoon. HKL:n kalustopäällikkö Ollipekka Heikkilä, joka seuraa testausta vaunun ostajan edustajana, painaa nappia seinässä. Articin lattia kallistuu ja sähköpyörätuoli rullaa sisään.
”Niiaus on tarpeellinen ominaisuus, mutta luiskakin saattaisi olla paikallaan”, Lampinen tuumii. HSL:n joukkoliikennesuunnittelija Lauri Räty kirjaa kommentin ylös. HSL on tilannut vaunun muotoilun Idis Design Oy:ltä.
Vaunun toisessa päässä näkövammainen Timo Lehtonen istuutuu opaskoiransa Laikan kanssa. Näkövammaisten paikkaa on suunniteltu ensimmäiseen penkkiriviin heti kuljettajan aition taakse, mutta Laikalle ei jää tarpeeksi tilaa. Lopulta testiryhmä päätyy lopputulokseen, että paras paikka saattaisi olla vaunun seuraavilla ovilla, kunhan penkkien paikkoja vielä järjestellään.
Muutosten jälkeen tehdään uusi testi
HSL:n listalla on kaiken kaikkiaan kymmenen kohtaa, joihin se kysyy esteettömyyteen liittyviä mielipiteitä. Listalla ovat niin lipun leimaamisen sujuvuus kuin mahdollisuus katsella maisemia matkan aikana.
Testin jälkeisen keskustelun henki on myönteinen. Testiryhmäläiset ovat tyytyväisiä, että heidän mielipiteensä otetaan huomioon hyvissä ajoin. HSL ja HKL teettävät malliin ehdotusten perusteella muutoksia ja seuraava esteettömyystestaus on näillä näkymin toukokuussa.
”On mukava kuulla, että suunnittelu on oikealla tiellä. Toisaalta valmiiseen vaunuun on vielä pitkä matka ja lopputulos on väistämättä monien kompromissien summa”, Räty sanoo.
HKL on tilannut kaiken kaikkiaan 29 Artic XL –vaunua. Artic XL on nykyisen Artic-raitiovanun kookkaampi painos, 34-metrinen vaunu, johon mahtuu kolminkertainen määrä matkustajia telibussiin verrattuna. Ensimmäisen vaunun on tarkoitus tulla koeajoihin Helsingin kantakaupungin raitiolinjoille vuonna 2019.
Kun Artic XL:t pääsevät tositoimiin, ne kulkevat Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välistä Raide-Jokeri-rataa. Pikaraitiotien liikenne käynnistyy 2020-luvun alussa.