Uurastusta ja onnistumisia – Raide-Jokeri HSY:n projektipäällikön silmin

”Minulla ei ole teille tarjolla mitään muuta kuin verta, uurastusta, hikeä ja kyyneleitä”, sanoi Winston Churchill puheessaan 13.5.1940. Kun aloitin Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n projektipäällikkönä Raide-Jokeri-projektissa, pelkäsin minut nimittäneen HSY:n vesihuollon investointien osastonjohtajan voivan sanoa lähes samaa. Onneksi aika on osoittanut, että yhteistyö Raide-Jokeri-hankkeessa on toiminut sujuvasti hankkeen laajuudesta ja monitahoisuudesta huolimatta.

HSY:n vesihuollon investointien projektipäälliköllä on vastuu projektin läpiviemisestä vesihuollon osalta. Toiminkin kiinteässä yhteistyössä projektiorganisaation tilaajien, konsulttien ja urakoitsijoiden kanssa. Tehtäviini kuuluvat mm. suunnittelun ohjaus, suunnitelmien tarkastus, tilaajatehtävät, toteutuksen ohjaus ja seuranta. Päivät täyttyvät kokouksista, työmaakäynneistä ja toimistotöistä, ja myös monenlaiset kommenttipyynnöt ja selvitykset kuuluvat kuvioihin kiireisessä projektissa.

Vesihuoltotöitä Viilarintien ja Mylllärintien risteyksessä Helsingissä
Hankkeen alussa tehtiin päätös, että raiteiden rakentamisen yhteydessä pyritään tekemään myös lähikatujen vesihuollon saneeraukset. Kuvassa tehdään vesihuoltotöitä Viilarintien ja Mylllärintien risteyksessä Helsingissä.

Saneerauksia, siirtoja ja uutta vesihuoltoa

Raide-Jokeri-raitiotiehanke on yksi pääkaupunkiseudun tämän hetken suurimmista vesihuoltoverkostohankkeista. Jokeri-hankkeessa tehtävät verkostotyöt voidaan jakaa karkeasti kolmeen osaan, joita ovat raitiotien aiheuttamat johtosiirrot, saneeraukset sekä uuden vesihuollon rakentaminen.

Tässä hankkeessa noin puolet vesihuoltotöistä on saneerauksia eli vanhan verkoston uusimistöitä. Saneerauksia tehdään kaiken kokoisiin johtoihin, aina 100 millimetrin jakeluvesijohdoista 800 millimetrin pääviemäreihin. Suurimpia ja kalleimpia yksittäisiä työkohteita ovat suurten päävesijohtojen ja kokoojaviemäreiden työt. Näitä ovat esimerkiksi 600 ja 800 millimetrin vesijohtojen saneeraukset Pitäjänmäellä sekä 800 millimetrin jätevesiviemärin saneeraus Oulunkylässä.

Johtosiirtoja Talin siirtolapuutarhan edustalla heinäkuussa 2019
Vesijohtosiirtoja Helsingin Pitäjänmäessä, Talin siirtolapuutarhan edustalla.

Hankkeen alussa tehtiin päätös, että raiteiden rakentamisen yhteydessä pyritään tekemään myös lähikatujen vesihuollon saneeraukset. Kun monet saneerauksista voidaan tehdä samoilla koneilla ja liikennejärjestelyllä, voidaan ympäristöhaittoja ja kustannuksia kokonaisuudessaan minimoida.

Myös kymmeniä kilometrejä vesihuollon johtoja siirretään sekä Espoon että Helsingin puolella. Kilometri voi kuulostaa lyhyeltä matkalta, mutta maan alla kulkevien vesijohtojen siirrossa se tarkoittaa suurta työmäärää: pienemmissä hankkeissa vesijohtoja siirrellään keskimäärin vain noin 100 metriä.

Saneerausten ja siirtojen lisäksi Raide-Jokerin varrelle rakennetaan uutta vesihuoltoa, kuten vesijohtoja sekä hule- ja jätevesiviemäreitä sekä yksi jäteveden pumppaamo.

Uudenlaista yhteistyötä allianssihankkeessa

Varsinkin rakentajan mukanaoloa suunnittelun alusta asti olen pitänyt hyvänä asiana. Sen ansiosta jo suunnittelun yhteydessä on pystytty sopimaan esimerkiksi toteutusjärjestyksestä ja monista muista asioista, jotka normaaleissa urakoissa jäävät urakoitsijan vastuulle. Kaivurin läsnäolo työmaalla on tosin aiheuttanut lisäpaineita suunnittelun aikatauluun. Joissakin tapauksissa kuokka on ollut jo maassa ennen kuin suunnitelmat ovat olleet aivan valmiita, mikä aiheutti etenkin hankkeen alussa HSY:lle haasteita.

Hanke on tarjonnut paljon muutakin kuin alussa pelkäämääni tuskaa. On tullut monia onnistumisia ja uusia tuttavuuksia sekä paljon saneerattua vesihuoltoa.

 

Tarmo Hyvärinen
Kirjoittaja on HSY:n vesihuollon alueinsinööri ja toimii HSY:n projektipäällikkönä Raide-Jokeri-hankkeessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *