Turvallisen liikkumisen muistilista – huomioi nämä työmaan läheisyydessä

Raide-Jokerin reitille mahtuu kymmenittäin erilaisia liikennejärjestelyitä ja väliaikaisia kulkureittejä, joita käyttävät kaikenikäiset teillä liikkujat. Lomakauden päättyessä niin lasten kuin aikuistenkin on hyvä käyttää hetki ja kerrata muistilistaa työmaa-alueiden läheisyydessä liikkumiseen.

Työmaa-aidat ovat kaikkien turvallisuutta. Työmaita rajaavat aidat ovat paikallaan syystä, ja niiden sisäpuolella saavat liikkua ainoastaan turvavarusteisiin pukeutuneet työmaan henkilöt. Aidat mahdollistavat esimerkiksi sen, että jalankulkijat, pyöräilijät ja autoilijat voivat ohittaa työmaan turvallisesti, eivätkä lemmikit riko siellä tassujaan. Samalla aidat edistävät turvallista työskentelyä työmailla. Rakentamista voit tarkkailla aidan takaa.

Työmaa-aidan takaa voi tarkkailla turvallisesti erilaisia työvaiheita.

Tervehdi kuskia. Työkoneet ovat suuren osan ajasta työmaa-aitojen sisäpuolella, siinä missä kuorma-autot liikkuvat jatkuvasti työmaalle ja sieltä pois. Kun koneita tai kuorma-autoja liikkuu työmaan ulkopuolella, ohita ne tarpeeksi kaukaa. Kuljettajat ovat taitavia ja havainnoivat ympäristöään tarkasti, mutta aivan koneen vierelle ohjaamosta näkee huonosti. Kaukaa sinut on helpompi huomata. Jos sinun täytyy ohittaa työkone lähietäisyydeltä, heilauta kättä koneen kuljettajalle. Kun kuski vilkuttaa sinulle takaisin, ohittaminen on turvallista.

Isot työkoneet on hyvä ohittaa kauempaa, sillä näkyvyys koneen ohjaamosta aivan koneen lähelle on huono. Kuvassa työmaahenkilöt havainnollistavat lapsille näkyvyyttä kuorma-auton ohjaamosta.

Kunnioita kulkureittejä. Raitiotietyömaan liikennejärjestelyt ja väliaikaiset kiertoreitit on tehty ajatuksella ja reittejä joudutaan työvaiheiden edetessä myös muuttamaan. Opastekyltit ohjaavat oikealle kulkureitille. Työmaan läpi oikaiseminen ei ole koskaan turvallista, sillä turvalliseltakin näyttävä paikka voi olla vaarallinen.

Muista tarkkaavaisuus ja rauhallisuus. Työmaiden lähellä liikkuminen vaatii tarkkaavaisuutta kaikilta. Tarkkaile muuta liikennettä niin ratin takaa kuin teitä ylitettäessä. Vältät vaaratilanteet parhaiten seuraamalla muuta liikennettä, noudattamalla opasteita ja  pysymällä rauhallisena.

Kun reitilläsi on liikennejärjestelyitä, matkaamiseen kannattaa varata hieman enemmän aikaa kuin tavallisesti. Esimerkiksi joidenkin bussipysäkkien sijaintia joudutaan muuttamaan töiden takia väliaikaisesti. Jaamme ajantasaisinta tietoa liikennejärjestelyistä Raide-Jokerin verkkosivuilla, uutiskirjeissä ja some-kanavissa. Mieltä askarruttaviin kysymyksiin vastaamme palautekanavissamme.

Turvallista matkaa!