Suunnittelijana allianssissa: Jari Hurskainen

Mitä teet Raide-Jokeri-allianssissa?

Olen katu- ja kunnallistekniikan pääsuunnittelija lohkolla 9 eli Roihupellon suunnittelulohkolla. Koko ratalinja on jaettu kymmeneen suunnittelulohkoon varikko mukaan lukien. Tulin mukaan Raide-Jokeri-allianssiin lokakuussa 2017. Nyt suunnittelun alkuvaiheessa kokoan lähtötietoja ja kartoitan kunnallisteknisiä tarpeita yhdessä Roihupellon lohkon toisen katu- ja kunnallistekniikan suunnittelijan kanssa. Kun kaikki lähtötiedot on koottu ja lähtötietomalli tehty, alamme tehdä katu- ja rakennussuunnitelmia.

Suunnittelu on monipuolista, koska siinä pitää huomioida kaikki tekniikka-alat.  Hieromme detaljeja liikennesuunnitelmien pohjalta ja varmistamme, että kaukolämpö-, vesihuolto-, kaasu-, sähkö- ja telepiuhoille löytyy paikkansa. Erityistä tarkkuutta vaaditaan tasaussuunnittelussa, jotta katujen kaltevuudet ovat kohdillaan ja hulevedet virtaavat oikeisiin suuntiin.

Millaista Raide-Jokerissa työskentely on?

Kun minua kysyttiin mukaan Raide-Jokeriin, mietin, onko se uhka vai mahdollisuus. Mutta kyllä se on osoittautunut mahdollisuudeksi! Projektissa työskentely on ollut opettavaista ja silmiä avaavaa. Erityisesti urakoitsijan näkökulma on kiinnostava, kun on tottunut tekemään suunnittelua erillisenä kokonaisuutena.

Big Room -toimisto, jossa kaikki allianssiosapuolet ovat paikalla, mahdollistaa sosiaalisemman työskentelytavan. Ihmiset tavoittaa ihan eri tavalla, kun tilaajat eli kaupunkien edustajatkin ovat samassa toimistossa, ja asiat ratkeavat nopeammin.

Näin isossa hankkeessa pitää olla valmis muutoksiin. Asioita ei pysty eikä kannata yrittää ratkaista yksin, vaan isolla porukalla mietitään eri vaihtoehtoja ja taloudellisesti parhaita ratkaisuja.

Millaista yhteistyötä teette suunnittelijoiden kesken?

Keskustelemme koko ajan eri tekniikka-alojen asiantuntijoiden kanssa suunnittelutilanteesta riippuen. Nyt alussa tehdään paljon yhteistyötä liikennesuunnittelijoiden kanssa. Tarvittaessa konsultoidaan myös taustaorganisaatioiden suunnittelijoita esimerkiksi vesihuollon asioista. Vaihdamme kokemuksia hyvistä toimintatavoista eri suunnittelulohkojen välillä – tyyliin miten mallinnatte joitakin asioita tai miten teette liittymätarkasteluja.

Lohkojen välistä vuorovaikutusta voisi kuitenkin lisätä ja hyviä toimintatapoja jakaa enemmän. Lohkokohtaisia kokouksia aletaan pitää säännöllisesti kahden viikon välein. Niissä saadaan kokonaisvaltainen kuva suunnittelutilanteesta: missä mennään ja mitä tietoja muilta tarvitaan.

Miten allianssihenki näkyy ja tuntuu?

Yhteisenä tavoitteenamme on onnistua tässä projektissa niin hyvin, että olemme esimerkkinä muille tuleville pikaraitiotiehankkeille. Allianssissa kynnys mennä kysymään apua ja neuvoja on pieni. Riittää, että tietää nimen ja naaman, niin suomalaisenkin on helppo lähestyä. Kaikki ymmärtävät, että ongelmat ovat yhteisiä ja ne myös ratkaistaan yhdessä. Se tuo turvallisuuden tunnetta.

Allianssissa suunnittelijalle löytyy sen kokoiset saappaat, kuin on valmis ottamaan vastaan. Oma tehtävänikin on muotoutunut tilaisuuksiin tarttumalla. Allianssissa voi tutustua kokonaisuuteen urakoitsijankin näkökulmasta ja kysyä tyhmiäkin kysymyksiä. Ja tietysti verkostoitua.

Välillä mietin, miltäköhän tuntuu sitten joskus palata takaisin ”normaaliin” hankkeeseen.

Johanna Koivunen
Kirjoittaja toimii Raide-Jokeri-allianssissa viestintäsuunnittelijana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *