Raide-Jokerin hankesuunnittelu alkaa

Raide-Jokerin suunnittelu on edennyt hankesuunnitteluvaiheeseen. Hankesuunnittelun aikana laaditaan suunnitelmat radasta, pysäkeistä, varikosta ja radan edellyttämistä muutoksista katuihin sillä tarkkuudella, että päätöksentekoa varten saadaan riittävät tiedot radan kustannuksista ja vaikutuksista.

Hankesuunnitelma valmistuu vuoden 2015 lopulla, joten Helsingin ja Espoon kaupunginvaltuustot voivat päättää Raide-Jokerin rakentamisesta vuonna 2016.

Raide-Jokeri on Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille suunniteltu pikaraitiotie, joka korvaisi runkolinjan 550 eli niin sanotun Bussi-Jokerin.

Runkolinjan 550 siirtäminen raiteille mahdollistaa kasvavien matkustajamäärien kuljettamisen tulevaisuudessa. 550 on jo nyt Helsingin seudun vilkkaimmin liikennöity bussilinja. Linjalla on päivittäin yli 30 000 matkustajaa, ja linjan bussit jonoutuvat ruuhka-aikoina.

Raide-Jokeri on suunniteltu kulkevaksi pääosin omalla väylällään erillään muusta liikenteestä, millä varmistetaan raitiovaunujen nopea ja häiriötön kulku. Nopeaa kulkua edistää myös se, että pysäkit ovat harvemmassa kuin muilla raitiolinjoilla. Raide-Jokerin keskimääräinen pysäkkiväli on noin 800 metriä. Rataa liikennöidään uusilla, korkealuokkaisilla raitiovaunuilla.

Raide-Jokerin linjan varteen Helsingissä suunnitellaan uutta asuinrakentamista. Erityisesti pysäkkien ympäristöistä tavoitellaan vetovoimaisia paikkoja, jotka houkuttelevat asumisen lisäksi työpaikkoja ja palveluita.

– Raide-Jokeri on merkittävä parannus poikittaisen joukkoliikenteen palvelutasoon. Se tuo myös mahdollisuuksia rakentaa huomattava määrä uusia asuntoja nopean raideyhteyden varteen, sanoo projektipäällikkö Heikki Hälvä Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Tavoitteena on aloittaa Raide-Jokerin liikennöinti viimeistään vuosina 2020–2022, jolloin linjan 550 liikennöintisopimus päättyy.

Hankesuunnittelun pääkonsultteina toimivat Ramboll Finland Oy ja WSP Finland Oy.

 

Raide-Jokeri pähkinänkuoressä

  • Reitti: Itäkeskus–Viikki–Oulunkylä–Maunula–Haaga–Pitäjänmäki–Leppävaara–Laajalahti–Keilaniemi
  • Radan pituus on 25 km, josta Helsingissä 16 km ja Espoossa 9 km
  • Pysäkkipareja on alustavassa suunnitelmassa 32
  • Linjalla ennustetaan olevan 140 000 matkustajaa arkivuorokaudessa vuonna 2040