Raide-Jokeri-projekti luovutti useita kohteita kaupungeille – Espoossa kesken vain pääteasema

Raide-Jokeri-allianssi on luovuttanut jälleen useita valmistuneita kohteita ja katuosuuksia Espoon ja Helsingin kaupunkien haltuun. Espoon puolella kesken on luovutusten jälkeen vain pääteasema.

Luovutuksen yhteydessä tilaaja ja toteuttaja käyvät läpi, että kohde on toteutettu sovitusti. Tilaaja eli kaupunki vastaanottaa luovutettavan kokonaisuuden, ja kunnossapitovastuu ja muut omistajan velvoitteet siirtyvät luovutuksen yhteydessä kaupungille. Samalla käynnistyy allianssin jälkivastuuaika. Jo luovutetuilla kaduilla tehdään edelleen käyttöönottoa ja teknistä koeliikennettä varten viimeisteleviä töitä.

Alberganpromenadi juuri avattuna
Alberganpromenadi luovutettiin kaupungille kesäkuussa.

 

Espoon osuus jo lähes valmis, mutta tekninen koeliikenne alkaa Helsingin päästä

Espoon kaupungille luovutettiin kesäkuussa Keilaniemen pääteasemaa lukuun ottamatta kaikki loput katuosuudet. Helsingin puolella tilaaja vastaanotti muun muassa Pirjontien, Oulunkyläntien ja Viilarintien. Valmiiden katujen ja siltojen lisäksi luovutettaviin kohteisiin kuului Laajalahden, Perkkaan ja Viilarintien sähkönsyöttöasemat. Seuraavaksi valmistuvia kohteita luovutetaan syyskuussa 2022.

Raide-Jokeri-pikaraitiotielinjan teknisen koeliikenteen on tarkoitus alkaa loppuvuodesta 2022. Koeliikenne etenee alueittain idästä kohti länttä. Roihupellossa sijaitsevalla varikolla koeliikenne alkaa jo loppukesällä 2022.

Vaikka Espoossa työt ovat jo pääosin valmiita, nähdään siellä ratikka koeliikenteessä vasta vuonna 2023. Tämä johtuu siitä, että esimerkiksi sähkö- ja teknisten järjestelmien, kuten ajolankojen, on oltava yhtenäiset ja toimivat koko linjalla ennen kuin liikennöinti voidaan aloittaa. Lisäksi linjan ainut varikko sijaitsee linjan toisessa päässä, Helsingin Roihupellossa. Vaunujen huolto ja säilytys onnistuu ainoastaan varikolla, eikä liikennöintiä voida aloittaa ilman varikkoa. Siksi pikaraitiotien koeliikenne aloitetaan varikolta, josta se etenee osuus kerrallaan kohti Espoota ja Keilaniemen päätepysäkkiä.