Pikaraitiolinjan vaunut ovat kainuulaista tekoa – penkit okranväristä kierrätettyä kuitunahkaa

Helsingin ja Espoon yhdistävällä pikaratikkalinjalla tulevaisuudessa liikennöivät ForCity Smart Artic X54 -vaunut ovat ensimmäisiä laatuaan. Roihupellon varikolla on tällä hetkellä kaksi vaunua, joita käytetään teknisessä koeajossa. Vaunuja valmistetaan parhaillaan Škoda Transtechin Otanmäen tehtaalla Kajaanissa ja niitä toimitetaan varikollemme sitä mukaa, kun ne valmistuvat.

Turkoosi-valkoinen ForCity Smart Artic X54 -vaunu on erilainen, kuin kantakaupungissa liikennöivä vihreä ”pikkusisaruksensa” Artic. Suurin ero Articiin verrattuna on, että vaunun keskimoduuli on täysin tasainen eikä siinä ole lattiakallistuksia. Pikaratikkavaunu Artic X54 on 34 metriä pitkä ja sen kyytiin mahtuu 214 matkustajaa. Istumapaikkoja on 78. Vaunun matkustajakapasiteetti on verrattavissa kolmeen telibussiin tai 170:een henkilöautoon, kun vertailuarvona käytetään keskimääräistä matkustajamäärää.

Artic XL -vaunua sisältä, keltaisia penkkejä käytävän molemmin puolin.

Penkit ovat okranväriset ja ne on valmistettu kierrätetystä nahasta. Materiaali on kevyesti rei’itetty, minkä takia se on helppo pitää puhtaana. Penkissä on hyvä istumatuntuma, sillä materiaali ei ole liukasta.

Artic X54 on täysin esteetön sekä matalalattiainen. Vaunun älykäs ohjausmekanismi mahdollistaa sen keskelle tilavan monitoimialueen, jonka vapaalle lattiatilalle mahtuu kuusi lastenvaunua tai kaksi isoa pyörätuolia. Keskiosassa on kaksi paikkaa opaskoiran tai lemmikin kanssa matkustavalle.

Pyörätuoli-, opaskoira-, valkoinen keppi- ja lastenvaunusymbolein merkityt istuimet vaunussa.

Raitiovaunussa on ohjaamo molemmissa päissä, eli sitä voidaan ajaa kahteen suuntaan. Vaunussa on myös ovet molemmilla puolilla. Vaunut on suunniteltu niin, että niillä voidaan liikennöidä Raide-Jokeri-linjan lisäksi Helsingin nykyisellä raitiotieverkolla sekä suunnitteilla olevilla uusilla pikaraitioteillä.

Artic XL:n vastakkain olevat penkit yläkulmasta kuvattuna.

Lue lisää:

Artic Jokeri Line | Škoda Group a.s. (skodagroup.com)

Pikaratikkaa testataan useilla tavoilla ennen teknistä koeliikennettä | Raide-Jokeri (raidejokeri.info)