Koulutuksesta tuntumaa liikennejärjestelyiden suunnitteluun

Hämeen ammattikorkeakoulun liikennealan opiskelijat tutustuivat keväällä Raide-Jokerin liikennejärjestelyiden suunnitteluun ja toteutukseen. Raide-Jokerin liikennejärjestelyurakoitsijan Ramudden Oy:n projektipäällikkö Jonatan Jääskeläinen ja suunnittelijoiden esimies Mikael Saarinen pitivät opiskelijoille kaksipäiväisen koulutuksen.

Koulutuksessa keskityttiin yhteen Raide-Jokerin linjan vilkkaimmista kohteista, Espoon Leppävaarankatuun. Kadulle liikennettä tuovat muun muassa Kehä I, juna-asema sekä kauppakeskus ison asuin- ja työpaikka-alueen liikenteen lisäksi.

HAMKin opiskelijat saivat suunnitella koulutuksessa Espoon Leppävaarankadun liikennejärjestelyitä

Opiskelijat saivat tehtäväkseen pohtia, mitä kaikkia asioita kohteen liikennejärjestelyiden suunnittelussa pitäisi ottaa huomioon. Sen jälkeen käytiin läpi suunnitteluprosessi tiiviissä aikataulussa eli laadittiin ryhmissä yleissuunnitelma sekä tarkempi liikenteenohjaussuunnitelma.

”Opiskelijoilla oli hyvä ajatus siitä, mitä haettiin. Eri ryhmien suunnitelmia yhdistelemällä olisimme saaneet toteuttamiskelpoisen suunnitelman,” kertoo Jääskeläinen.

Viimeisenä tehtävänä opiskelijoille heitettiin purtavaksi pähkinä siitä, miten he hoitaisivat järjestelyjen rakentamisen.

”Opiskelijoilla oli todella hyviä vastauksia. Esimerkiksi kaistojen sulkemisen vaiheet oli palasteltu osiin tarkemmin kuin olimme itse ajatelleet,” Jääskeläinen iloitsee.

Opiskelijoiden palaute oli positiivista, ja sen mukaan koulutus lisäsi ymmärrystä liikennesuunnittelun laajuudesta.

Esimerkki Leppävaarankadun liikenteenohjaussuunnitelmasta

Koulutus oli kaksipäiväinen ja poikkeuskevään vuoksi se järjestettiin etäyhteydellä. Raide-Jokerin liikennejärjestelyvastaavat Joonas-Petteri Kallonen ja Aki Martikainen sekä Leppävaaran alueen järjestelyjen suunnittelija Iivari Lappalainen olivat mukana koulutuksen suunnittelussa.

”Koulutuksen suunnitteluun osallistuminen oli antoisaa ja halusimme nostaa sisällössä esiin erityisesti liikenteen eri kulkumuotojen kohtaamiset, suunnittelun ja toteutuksen monipuolisuuden sekä innovatiiviset ratkaisut. Näistä lähtökohdista Leppävaarankatu kohteena täytti kaikki kriteerit”, Kallonen ja Martikainen toteavat.

Liikennejärjestelyitä tehdään tiiviissä yhteistyössä

Raide-Jokerin työmaiden ympärillä on paljon erilaisia poikkeusliikennejärjestelyjä. Isojen järjestelymuutosten lisäksi järjestelyjä suunnitellaan, tarkastetaan ja korjataan päivittäin. Siksi Ramudden on mukana tiiviisti esimerkiksi työmaakierroksilla, joilla käydään läpi tulevia järjestelyjä rakentajien ja suunnittelijoiden kanssa.

Raide-Jokeri on liikennejärjestelyurakoitsijan näkökulmasta hieno ja valtavan kokoinen hanke.

”Allianssissa tehdään päivittäistä yhteistyötä liikennejärjestelyiden osalta, ja porukka tulee tutuksi. Näin tiivis yhteistyö ei olisi mahdollista ilman allianssia,” kommentoi Jääskeläinen. ”Tuntuu siltä, että tehdään yhdessä.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *