Aluekohtaiset koeajot saatiin päätökseen – testit jatkuvat koko linjalla

Raide-Jokerin linjalla tehdyt aluekohtaiset koeajot on saatu päätökseen, kun viime viikolla luovutettiin radan itäisin, kuudes koeajoalue. Nyt testejä jatketaan koko linjan matkalla.

Viime marraskuussa aloitettiin Raide-Jokerin linjan koeajoliikenne, kun testit Roihupellon varikon ja Oulunkylän aseman välillä alkoivat. Ensimmäistä koeajoaluetta seurasivat neljä seuraavaa aluetta kohti länttä ja lopuksi viimeinen ja samalla lyhin alue varikon ja Itäkeskuksen päätepysäkin välillä. Aluekohtaiset koeajot sujuivat suunnitelmien mukaan ja aikataulussaan. Niinpä viime keskiviikkona päästiin luovuttamaan jo viimeinenkin koeajoalue.

Seuraavaksi toteutetaan erilaisia testikokonaisuuksia koko linjan matkalla Itäkeskuksen ja Keilaniemen välillä. Ensi viikolla suoritetaan tärinämittauksia Otaniemessä Aalto-yliopiston alueella keskiviikkona 3.5., Viikissä Helsingin yliopiston ja tiedepuiston alueella torstaina 4.5. sekä Patterimäen tunnelin läheisyydessä Pitäjänmäen teollisuusalueella 5.5.

Jäljellä on myös sähkönsyöttöjärjestelmän kuormituskokeita sekä EMC-mittauksia. Kuormituskokeissa sähkönsyöttöasemia kuormitetaan yli normaalin tason, jotta voidaan olla varmoja siitä, että teho riittää myös poikkeustilanteissa. Näin saadaan varmistettua, että ajolankoihin sähköä syöttävä järjestelmä on riittävän tehokas myös kovimpien ruuhka-aikojen liikennöintivaatimuksiin. EMC-mittauksissa mitataan ratikan aiheuttamia magneettikentän muutoksia sekä mahdollisia hajavirtoja kiskoista maaperään.

Raide-Jokeri-hankkeen suorittamien koeajojen lisäksi uuden pikaraitiotien radalla ovat käynnissä myös Kaupunkiliikenteen kuljettajakoulutukset. Raide-Jokeri-hankkeen on määrä valmistua kesäkuussa. Liikennöinti varaudutaan aloittamaan syksyllä 2023 ja siitä vastaa HSL.