Alberganpromenadilla kiskot kulkevat kaukaloissa

Tiedätkö, mikä on kiskokaukalo? Pian tiedät!

Tavallisimmat ratarakenteet Raide-Jokerilla ovat kiinto- ja sepelirata. Poikkeuksena sääntöön ovat muun muassa silloilla käytettävät erikoisrakenteet. Esimerkiksi Espoossa Alberganpromenadilla, kauppakeskus Sellon vieressä, sekä Maarinrannantiellä Otaniemessä kiskot on asennettu kiskokaukaloiden sisään. Kiskokaukaloa käytetään esimerkiksi silloilla ja kansirakenteiden päällä, joissa on korkeussuunnassa vähän tilaa radan rakenteille.

Poikkeuksellinen rakenne sopii mataliin rakennekorkeuksiin

Leppävaarassa Raide-Jokerin rata kulkee kauppakeskus Sellon ja Panorama Towerin välistä pysäköintihallin yläpuolisen kansirakenteen päällä. Siinä ratarakenteelle jää pystysuuntaista tilaa vain noin 25–30 senttiä, eikä niin sanottu tavallinen ratarakenne eristys- ja välikerroksineen tule kysymykseen.

Kiskokaukaloiden asennusta Albergapromenadin eteläpäässä.
Harmaat teräksiset kiskokaukalot asennettiin Alberganpromenadille lokakuussa 2020.

Maarinrannantiellä kiskokaukaloita käytetään maasillan kohdalla. Maasilta on sähkövoimalinjojen päällä käytettävä betonirakenne, eli ikään kuin silta maan sisällä.

Kiskokaukaloratkaisu ei ole kovin yleinen, mutta sitä on käytetty esimerkiksi Pasilan sillalla ja Tampereen ratikan reitillä Kekkosentien sillalla. Valmistajan mukaan kyseessä on todella kestävä rakenne, joka kestää hyvin liikenteen alla esimerkiksi Leppävaaranaukiolla.

Asentaminen on millintarkkaa minuuttipeliä

Kiskokaukalo on yksinkertaisesti sanottuna ”kaukalo, jossa menee kisko”. Todellisuudessa kyseisen rakenteen tekeminen vaatii pitkän listan erilaisia komponentteja ja työvaiheita, joista osan onnistuminen on minuuteista kiinni.

Työteknisesti kiskokaukalon asentaminen on tavallista kiintoraidetta haastavampi. Kaukalon ja kiskon välit täytetään Corkelast-kumimassalla, joka muun muassa pitää kiskon paikoillaan ja toimii hajavirtaeristeenä. Tässä lyhykäisyydessään kiskojen asentamisen työvaiheet Espoon Alberganpromenadilla:

Kiskojen asennuksen työvaiheet kiskokaukaloa käytettäessä Alberganpromenadilla taulukkomuodossa.

 

Työmiehet täyttämässä kiskokaukaloa Corkelast-kumimassalla.
Kaukalorakenne vaatii paljon tarkkaa käsityötä ja nopeaa toimintaa.

Näiden työvaiheiden lopputuloksena Alberganpromenadille syntyi kiskokaukalorakenteiset raiteet. 135 metriin valmista kaksoisraidetta tarvittiin:

  • Kiskoja 36 kpl
  • Kiskonkylkikumeja n. 980 kpl
  • Corkelast-kumimassaa n. 616 9–12 litran ämpäriä
  • Kovetetta kumimassalle n. 616 9–12 litran ämpäriä
  • Kiskojen korkeudensäätölaput n. 1200 kpl
  • Kiskon säätökiiloja n. 1100 kpl
  • Ilmastointiteippiä suojaukseen n. 30 rullaa
  • Kumihanskoja läjä
Corkelast-kumimassaa valutetaan kiskokaukaloon sääsuojateltassa.
Kiskokaukalon ja kiskon väli täytetään kumimassalla. Aikaa siihen on kaksi tuntia primeroinnin jälkeen.

Alberganpromenadin ja Maarinrannantien lisäksi kiskokaukaloita on hyödynnetty Raide-Jokerin linjalla Pitäjänmäentiellä, Pakilantiellä ja Maaherrantien länsipäässä siltojen kohdalla sekä Varikkotiellä maasillan kohdalla. Yhteensä kiskokaukalorakennetta on Raide-Jokerin linjalla noin 340 metrin matkalla. Lisäksi rakennetta on hyödynnetty varikkohallin sisällä kulkevien raiteiden rakentamisessa.

Vaikka projekti on säästynyt suuremmilta koronavaikutuksilta, kiskokaukaloiden asennuksessa korona näkyi. ”Tavallisesti kaukalot toimittava yritys toimittaisi kaukalot avaimet käteen -periaatteella, mutta koronatilanteen vuoksi he eivät päässeet Suomeen. Hyvä puoli siinä on, että nyt opettelimme tekemään homman itse myös tulevia hankkeita silmällä pitäen,” kertoo Raide-Jokerin ratatöiden aluevastaava Tomi Salo.

Varikkotien ratarakennetta.
Myös Varikkotien maasillan kohdalla käytetään kiskokaukaloita.