Aktiivisuus avasi urapolun infra-alalla

Opiskelen energia- ja ympäristötekniikkaa Aalto-yliopistossa toista vuotta. Päädyin hakemaan Raide-Jokeri-hankkeelle töihin ystäväni ansiosta. Tarkemmin sanottuna autoin ystävääni hakemaan kesätöitä Raide-Jokerilta ensimmäisenä opiskeluvuotenamme. Oman edessä olleen asepalvelukseni vuoksi en voinut vielä itse hakea työpaikkaa, mutta kiinnostuin Raide-Jokerista ystäväni hakuprosessin aikana sen verran, että päätin itsekin seuraavana kesänä pyrkiä töihin hankkeen pariin. Ystäväni auttoi vastavuoroisesti minua oikeiden kontaktien löytämisessä.

Minulle tarjottiin kesän mittaista tuurausta työmaan turvallisuus-, ympäristö- ja liikennejärjestelyasioiden parissa Viikin ja Itäkeskuksen alueella. Otin innoissani haasteen vastaan, vaikka en ollutkaan vielä ehtinyt kerryttää työkokemusta rakennusalasta ennen kulunutta kesää.

Kesä toi eteen paljon opittavaa ja uusia asioita. Eniten opin siitä, miten vaativaa ylipäätään on rakentaa raitiotietä keskelle kaupunkia.

Parasta työtehtävissä oli nimenomaan niiden haastavuus. Nopeasti muuttuvat tilanteet loivat jännitystä ja mielenkiintoa työhön. Pääsin tehtävääni melko vähällä työkokemuksella, mutta kesän aikana pyrin haastamaan itseäni vakituisen työntekijän osaamistasolle. Kokeneempien tekijöiden tuki oli onneksi aina lähellä ja aika ajoin tarpeenkin.

Rohkeasti kohti urapolkua

Omien taitojen riittävyyttä oman alan ensimmäisiä työpaikkoja hakiessa ei pidä stressata liikaa. Esimerkiksi tavoitteellisen opiskelijan arjessa aikataulunhallinta ja asioiden yhteensovittaminen on jo tuttua, eli taidot on jo opittu työelämää varten.

Työhaastatteluun kannattaa varustautua rohkealla ja reippaalla mielellä. Haastattelussa riittää, kun olet oma itsesi ja osaat kertoa työhön liittyvistä asioista siten kuin ne itse näet. Ole rehellinen osaamisestasi ja siitä, mitä et ehkä vielä osaa.

Mielestäni alan tuoreille tekijöille tärkeimpiä ominaisuuksia ensimmäisissä oman alan töissä ovat aktiivisuus ja halu oppia. Taidot tulevat tekemällä. Itseään täytyy aktiivisesti osallistaa erilaisiin työtehtäviin ja rutiineihin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Oman vinkkini voisi tiivistää jotakuinkin lauseeseen ”Osallista itseäsi työmaan arkeen niin kuin et olisi ikinä ollut poissakaan”.

Työ rakennusalalla avaa uusia näkökulmia

Rakennusalan töissä oppii työmaan arjen lisäksi siitä, miten rakennettu ympäristö vaikuttaa meidän jokaisen elämään ja miten työmaat näyttäytyvät ulkopuolisen silmin. Rakennusala myös yleissivistää hauskalla tavalla: Kun tietää millaista on toimia työmaalla, antaa se perspektiiviä työmaiden läheisyydessä toimimiseen myös vapaa-ajalla.

Ensimmäinen rakennusalan työpaikka juuri allianssihankkeessa on asettanut omat haasteensa. On osattava toimia laajemmassa projektiorganisaatiossa yhden yrityksen sisällä toimimisen sijaan. Suurempi joukko toimijoita lisää erilaisten näkemysten ja siten myös huomioon otettavien asioiden määrää. Allianssissa oppii katsomaan asioita myös itselle vieraampien osaamisalojen näkökulmasta.

 

Juho Laine-Ylijoki
Kirjoittaja työskenteli kesäharjoittelijana Raide-Jokeri-hankkeella turvallisuus-, ympäristö- ja liikennejärjestelyasioiden parissa Viikki–Itäkeskus-alueella.

 

Rakennusala tarjoaa kokemusta ja kokemuksia

Uusia harjoittelijoita haastatellessani etsin heistä projektiosaajan ominaisuuksia. Se tarkoittaa esimerkiksi toimimista erilaisten ihmisten kanssa, tekemisen ”nälkää”, älykkään johtamisen taitoa, ikuista nöyryyttä oppia uutta ja kykyä saada organisaatiosta parasta irti. Usein hyvät joukkuepelaajat tunnistaa jo haastatteluvaiheessa. Aivan erityisen palkitsevaa on nähdä työmaalla Juhon kaltaisesti haastavassa tehtävässä pärjääviä ja itsenäisesti toimivia nuoria tekijöitä. Mielestäni tämä projektiosaamiseksi kutsumani taito on kaikkein tärkein asia rakennusalalla toimimisessa.

Hakeutuminen rakennusalalle kannattaa: Rakennusalalla pääsee johtamaan asioita ja ihmisiä ja erityisesti näkemään oman työn edistymisen. Työ alalla opettaa selviämään erilaisista haasteista ja työtehtävissä koulittu ongelmanratkaisutaito hyödyttää myös siviilielämässä. Lisäksi rakennushankkeissa on tärkeää osata ottaa iso vastuu ja herättää luottamusta niin projektin sisällä kuin sen ulkopuolellekin. Rakennusalan työkokemuksen lisäksi työmaalta tarttuu mukaan taitoja ja kokemusta, jotka tukevat myös aivan toisenlaisissa työympäristöissä toimimista.

Kesätyötehtävät Raide-Jokerissa ovat melkoisia näköalapaikkoja. Esimerkiksi Juhon työturvallisuuteen, ympäristöasioihin sekä liikennejärjestelyihin keskittyvä tärkeä tehtävä antoi syventävän oppitunnin infra-alasta. Ja näyttäähän työ Suomen näkyvimmässä ja pääkaupunkiin toteutettavassa infrahankkeessa hyvältä myös CV:ssä!

Esa Virtanen
Kirjoittaja työskentelee Raide-Jokerissa lohkopäällikkönä Viikki–Itäkeskus-alueella.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *