Raide-Jokeri tukee kaupunkien tavoitteita hiilineutraaliuden saavuttamiseksi

Käyttämämme kulkumuodot ja niiden muodostamat matkaketjut vaikuttavat hiilijalanjälkeemme yhtenä suurimpana arjen valintana. Kaupunkirakenne ja joukkoliikenteen palvelutaso ovat tekijöitä, jotka vaikuttavat merkittävästi siihen, miten nuo ketjut muodostamme. Siksi liikenteen ja maankäytön suunnittelu ovat yksi kuntien tärkeimmistä keinoista luoda hiilineutraaleja yhdyskuntia.

Jos omaan matkaketjuusi sattuu osumaan bussilinja 550 tai muuten pohdit toistuvasti sopivinta tapaa kulkea poikittaissuuntaiset matkasi, olet varmasti todennut, että järkevämpiäkin tapoja reitille voisi olla. Toteutuessaan Raide-Jokeri-pikaraitiotie korvaa runkobussilinjan 550, joka on tällä hetkellä Helsingin seudun vilkkaimmin liikennöity bussilinja, eikä sen kuljetuskapasiteetti enää pysty vastaamaan kasvavaan matkustajamäärään. Hanke tukee Helsingin ja Espoon kaupunkien kasvua ja tiivistymistä. Se vauhdittaa kaupunkien ja maankäytön kehitystä sekä parantaa joukkoliikennejärjestelmän tarjoamaa palvelua.

Lisäksi Raide-Jokeri vastaa Helsingin ja Espoon kaupunkistrategisiin tavoitteisiin hiilineutraaliuden saavuttamiseksi.  Helsingin kaupunki julkaisi joulukuussa 2018 toimenpideohjelman Hiilineutraali Helsinki 2035. Toimenpideohjelman mukaan liikenne tuottaa nykyisin noin neljäsosan Helsingin kasvihuonekaasupäästöistä, ja liikenteen päästöjen tulee vähentyä 69 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2035 mennessä. Jotta tavoitteeseen päästään, on nykyisen kaltaisen henkilöautoliikenteen vähennyttävä oleellisesti ja siirryttävä joukkoliikenteeseen tai muihin kestäviin liikkumismuotoihin. Raide-Jokeri ja muu tuleva raitiotieverkosto yhdessä tiivistyvän ja täydentyvän maankäytön kanssa on yksi keskeisiä keinoja Helsingin ilmastotavoitteen saavuttamiseksi.

Espoon osalta valtuustokaudelle 2017–2021 laaditussa kaupungin strategiassa eli Espoo-tarinassa yksi kaupungin tärkeimpiä tavoitteita on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Edellisen valtuustokauden aikana kaupunki laati ilmasto-ohjelman, joka määrittelee ilmastotyön suuntaviivat vuoteen 2020 asti. Ilmasto-ohjelmassaan Espoo on sitoutunut muun muassa parantamaan joukkoliikenteen palvelutasoa ja lisäämään vähäpäästöistä liikkumista, tekemään Espoosta toimivan pyöräilykaupungin ja edistämään maankäytön suunnittelulla vähäpäästöistä elämäntapaa. Raide-Jokeri yhdistää Espoossa Keilaniemen ja Leppävaaran alueet sekä keskeiset joukkoliikennevälineet Länsimetron ja rantaradan. Espoossa Raide-Jokerilla on suuri merkitys joukkoliikenteen matkaketjujen yhdistämisessä toimivaksi ja houkuttelevaksi verkoksi ja sitä kautta hiilineutraaliuden saavuttamisessa.

Raideliikenteen kehittäminen ja laajentaminen on yksi tehokkaimpia tapoja alentaa liikenteen päästöjä. Raide-Jokerin raitiovaunu on yhtä energiatehokas ja ympäristöystävällinen kuin Helsingin kantakaupungin liikenteestä tuttu Artic-vaunu. Jarrutusenergia otetaan talteen ja käytetään ilmastointiin sekä talvella vaunun lämmittämiseen. Sähkö tuotetaan uusiutuvilla energianlähteillä eli tuuli- ja vesivoimalla, joiden tuotannosta ei aiheudu suoria hiilidioksidipäästöjä.

Raide-Jokerin tavoitteena on parantaa joukkoliikennejärjestelmän sujuvuutta ja lisätä merkittävästi joukkoliikenteen matkustajamääriä.  Helsingissä on havaittu muiden hankkeiden yhteydessä, että bussilinjan siirtäminen raiteille kasvattaa matkustajamääriä huomattavasti. Raideliikenteen lisääminen ohjaa ihmisiä kestävämpien liikkumisvalintojen ääreen samalla, kun tiivistyvä kaupunki ja laadukas joukkoliikenneverkosto mahdollistavat sujuvammat matkaketjut.

Lue lisää:

Espoon ilmasto-ohjelma 2016–2020

Esitys hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelmaksi


 

 

 

 

 

 

Eevaliisa Härö
Kirjoittaja vastaa Raide-Jokerissa ympäristöselvityksistä ja -suunnittelusta.

Yksi kommentti “Raide-Jokeri tukee kaupunkien tavoitteita hiilineutraaliuden saavuttamiseksi

  1. Maurizio sanoo:

    ”Jotta tavoitteeseen päästään, on nykyisen kaltaisen henkilöautoliikenteen vähennyttävä oleellisesti ja siirryttävä joukkoliikenteeseen tai muihin kestäviin liikkumismuotoihin.”

    Vai on vähennyttävä? Kiina ja Intia saivat Pariisin sopimuksessa luvan kasvattaa päästöjään vielä vuosikymmeniä – mm. Intia avaa ulkomaisten tiedotusvälineiden mukaan tänä vuonna yli 50 hiilikaivosta perusvoimatuotannon tarpeisiin – ja meillä ollaan ilmastohysterian takia näköjään menossa kovaa kyytiä kohti ekopakkovaltaa. Ja sekin vain pelkän hyvesignaloinnin ja ideologisen symbolismin takia, koska vaikka kaikki suomalaiset tekisivät peräti harakirin, ei edes sillä olisi mitään mitattavaa vaikutusta mihinkään. Onko tämä maa menettänyt järkensä?

    Juttu on nimittäin niin, että jos ja kun Suomi yrittää kieltää – tai edes rankasti rajoittaa – tavalliseen länsimaiseen elämäntapaan ja vapauteen kuuluvia asioita, kuten vapaa liikkuvuus (esim. autot ja lentokoneet), vapaus valita mitä syö (esim. liha) tai vaikkapa vapaus valita miten asuu (esim. väljästi omakotitalossa), ei täällä kukaan voi väittää meidän myöskään enää olevan vapaa länsimainen yhteiskuntakaan – ja jos ei ole vapautta, ei ole mitään muutakaan. Eli uudestaan: onko tämä maa todellakin menettänyt järkensä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *